FLOWarica

Objavljeno:

Waffles s pijanim ananasom

Još u 13.stoljeću waffli su se počeli peći u Belgiji. Belgijanci su dodali svoj tajni sastojak vaniliju i po tome postali poznati i moram priznati, to su odradili genijalno jer s vanilijom nikad ne možeš pogriješiti. Iz Francuske je potekao pekač za waffle i nakon toga postaju još veći hit. Riječ je zapravo o tijestu koje je vrlo slično palačinkama i do danas su napravljeni na toliko mnogo načina. Osobno, obožavam waffle. 

Zato donosim jedan jednostavan recept koji  je šteta ne podijeliti. Tijesto vam može stajati dva dana u hladnjaku što je dodatna prednost jer obožavam sve što se može pripremiti dan ranije. :-D

Pretpostavljam da možete od ovoga ispeći i palačinkice ako nemate pekač za waffle. Nisam pokušavala jer sam si davno kupila u Lidlu Silvercrest pekač kojemu se unutrašnjost može vaditi i prati, a uz to dobijete 3 različita načina za peći waffle. To smatram dobro uloženim novcem. :-)

A i morate priznati da je oblik waffla iz pekača wow! Jer svi ti utori su tu da zadrže umake kojima ćete ih preliti. A kombinacija je toliko da vam je samo nebo granica, od meda, pekmeza, sladoleda, voća i voćnih salata.

Držim se toga da waffle uvijek pečem minimalno 5 minuta. Tada su odlični i mogu van iz pekača. Ali ako volite hrskave waffle, kao ja, pecite ih 7 ili 8 minuta.

SASTOJCI

150g integralnog brašna

150g bijelog glatkog brašna

10g praška za pecivo

Prstohvat soli

30g kokosovog šećera ili meda

2 jaja

500 ml mlijeka

100 ml otopljenog kokosovog ulja

Ribana korica jednog organskog limuna (ako nemate organski, ovaj dio preskočite ili zamijenite limun šećerom)

1 mahuna vanilije (nije neophodna, ali čini čuda)

Listići badema

* Svi bi sastojci trebali biti sobne temperature *

POSTUPAK

Odvojite bjelanjke od žumanjka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli pa ih izmiksajte u čvrst snijeg. Ovo radite da bi dobili prozračniju smjesu, ako vam je svejedno-preskočite i jaja miksajte cijela. Žumanjke miksajte dok se ne zapjene, dodajte kokosov šećer, ribanu koricu limuna i sjemenke mahune vanilije. Dodajte kokosovo ulje, izmiješajte pa dodajte mlijeko. Prosijte brašna s praškom za pecivo direktno u smjesu i dobro promiješajte. To je cijela mudrost. :-) 

Smjesu držite u hladnjaku jer ćete time spriječiti aktivaciju praška za pecivo. Uvijek se preporučuje prašak za pecivo dodati pred sam početak pečenja, ali budući da smjesu držim u hladnjaku stavim ga odmah jer sam ga previše puta zaboravila dodati. :-) A hladnoća ga drži neaktivnim.

Zagrijte pekač za waffle, na njegovo dno pospite listiće badema i stavite 4 žlice smjese u utor predviđen za jedan waffle. Pecite 5 minuta, a ako želite hrskavije 7-8 minuta. Izvadite na tanjur i poslužite po želji. Waffli su se izvorno posipali šećerom u prahu. U nastavku vam pišem koji nadjev sam koristila ja.

NADJEV ZA WAFFLES

1 ananas

Višnje 

Menta

Bijeli rum

POSTUPAK 

Ananas ogulite pa narežite na krugove, ako možete izdubite mu sredinu koja je tvrda, ali ja se time nisam zamarala. Zagrijte grill (tu sam koristila Delimanov Perla električni roštilj) i stavite grillati ananas 5 minuta sa svake strane. Minutu pred kraj prelijte svaki krug ananasa s jednom žlicom bijelog ruma i preokrenite tu stranu na grill još jednu minutu.

Na waffle stavite ananas, višnje i mentu i navalite. Ja to volim jesti ovako, ali varijacija je toliko mnogo. Višnje možete otkoštiti pa ćete na wafflu imati još više soka. Moj cilj je da waffle što duže zadržim hrskavim. :-)

U slast!

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »