FLOWarica

Objavljeno:

Nešto samo moje

Zašto salata kao najdraži obrok?

Jer može nahraniti moje tijelo bez osjećaja težine. I kad pomislim na takvu salatu jednostavno želim to svaki dan. Ali obožavam i onu kao prilog. 

Otvaranju zalogajnice u proljeće najviše sam se veselila upravo zbog salate kao obroka. Željela sam vidjeti kako će ljudi reagirati na takav obrok. Da se mene pita, kući bi imali takvu salatu vjerojatno 4 puta tjedno. I tko zna, možda se zainatim pa pokušam. Jer djeca su sada u fazi da im se moja kuhinja jako malo sviđa. Ne mozgam mnogo o tome jer nisam mijenjala ništa posebno i nadam se da će ih proći. Ako ništa drugo, postat će dovoljno gladni pa će jesti što god. :-D

Salata daje toliko prostora za igru. Priznaje čak i pogreške jer se provuku neprimjetno. Ova moja jučerašnja nije imala pogrešku. Bila mi je savršena. I to je jedini obrok kojeg količinski mogu pojesti puno. Iako vjerojatno odaje samo privid velikim kalorijama pa bi ja osobno trebala pojesti dvije zdjele. :-D

Zadržat ću se za sada na jednoj i pratiti što kaže vaga. ;-)

Recept nemam i pisat ću otprilike. Ono što je zaista najbitnije je dobar dresing. To je ono što čini salatu wow! Barem meni. ;-)

Bazu, količinu, hrskavost, vodu i vlakna daje vam zeleno lisnato povrće. Tu su mogućnosti velike jer imate zelenu salatu (više vrsta), kiselicu koja svojim okusom mene podsjeća na limun, rikula koja daje notu ljutine, kupus, kelj, mladi špinat, raštika...sve su to zimsko/proljetne biljke kojima je trenutno sezona. 

Nakon toga razmislim o tome što još želim u salati : rižu, tjesteninu, bulgur pšenicu, ječam, cous-cous, kvinoju, grah, grašak, krumpir...

Proteinski dio je također bitan pa je meso dobar prijatelj salati i meni osobno najdraži način jedenja mesa. Riba također. Sir. Kuhana jaja. Tofu. 

Za dodatne nutritivne vrijednosti koristim još povrća, ali i voće. Mlada mrkva rezana na tanke ploškice ili prutiće daje hrskavost, šparoge - pečene, kuhane na pari ili ukiseljene -moj najdraži detalj salati, rotkvice, mladi luk i vlasac za dodatni okus, s agrumima ne možete pogriješiti jer odlično nadopunjuju salatu, a i bilo koje voće koje nam lagano pristiže, učinit će salatu još savršenijom. Ljeto tu caruje.

Kalorije pojačam sjemenkama i orašastim plodovima. Iz nekog razloga naranča i lješnjak tako dobro pašu jedno s drugim.

SASTOJCI 

Zelena salata

Kiselica (vrsta salate, prošarana crvenim nitima)

Rikula

Vlasac

Svježi peršin

Naranča

Rotkvica

Pečeni lješnjaci

DRESING : 1 žlica jabučnog octa, 1 žlica senfa s medom i koprom, 3 žlice ulja lješnjaka (može i neko drugo), prstohvat soli

OKRUGLICE OD KRUMPIRA I LOSOSA

400g očišćenog krumpira

200 g lososa

1 žlica aioli začina (u nedostatku, stavite svježi češnjak, peršin, kopar, mladi luk i sol)

POSTUPAK

Krumpir stavite kuhati. 5 min pred kraj kuhanja ubacite cijeli losos u vodu s krumpirom. Sve izvadite i procijedite. U velikoj tavi zagrijte malo maslaca, kada se otopi dodajte suhe začine, krumpir i losos. Sve gnječite vilicom i pecite 5 minuta. Ugasite vatru pa od smjese oblikujte kuglice. Dobila sam cca 20 kuglica veličine oraha. Odlučite hoćete li ih peći na malo maslinovog ulja na tavi kako bi dobile zlatnu, hrskavu koricu ili ih stavite 10ak minuta u pećnicu na 200°C. Dok se kuglice peku, opranu i osušenu salatu stavite u zdjelu. Kidajte ju na manje komade kako bi bilo lakše jesti, narežite rotkvice i naranču na ploške, sitno nasjeckajte svježi vlasac i peršin. Za dresing promiješajte 1 žlicu jabučnog octa, prstohvat soli, 1 žlicu senfa s medom i koprom i 3 žlice ulja. Imam lješnjakovo jer je proces domaćeg namaza od lješnjaka otišao mrvicu u krivom smjeru pa sam dobila lješnjakovo ulje. Savršeno! To su čari kuhanja. ;-)

Kada su okruglice spremne, salati dodajte pečene lješnjake, dresing i okruglice pa uživajte. Ništa drugo osim uživanja vam ne preostaje u tom trenutku. :-)

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »