FLOWarica

Objavljeno:

Crveni mjesec

Čitam Crveni mjesec Mirande Gray. Knjiga o menstrualnom ciklusu. Preporuka Anite Vadas s drugog susreta programa "Nauči (pro)buditi ženu u sebi".

Davno mi je mama naslikala ovo. Meni je tu kako bi me podsjetila na Zemlju, Vatru, Vodu i Zrak. I neizostavni Duh. To je uostalom značenje pentagrama.

U predgovoru knjige piše kako je primijetila da njena kreativnost nije uvijek jednaka. Nakon školovanja radila je kao slobodna ilustratorica od kuće. Bila je pod pritiskom jer u određenim periodima nije pronalazila kreativnost za rad kakav su željeli njeni nakladnici.

To ju je potaknulo da se vrati unatrag i upozna arhetipove kroz mitove, priče i povijest ne bi li na taj način shvatila što se događa ženskom tijelu. Ne samo za vrijeme krvarenja ili poznatog PMS-a, nego kroz cijeli mjesec.

I sama kaže da su joj riječi težak medij jer razmišlja vizualno, ali ono što je primijetila je da u predmenstrualnoj fazi dolazi do lakoće pisanja. 

I tako sam nastavila čitati knjigu jer već je predgovor nagovijestio da ću kroz nju potvrditi neke sitnice koje me oduvijek "muče".

Nisam inspirativna za pisanje. Ili čak i jesam, ali to nisu za sada teme o kojima sam spremna pisati javno pa sam ih usmjerila u sebe. Zato ću vam prepisati jedan dio koji je zvonio jako dugo u meni.

Prihvatila si sebe onakvu kakva jesi, ali sada trebaš biti vjerna svojoj prirodi, a to nije uvijek lako. Vrijeme Mjeseca u opadanju vrijeme je kada valja štedjeti tjelesnu energiju, no to je također vrijeme velike seksualne i kreativne energije. Možda ćeš se zateći kako govoriš sve što ti je na umu, nesposobna prihvatiti svjetovno ili rutinu s jednakom popustljivošću kakvu pokazuješ u drugo vrijeme mjeseca.

To je dar istine, ali je moguće da se pokrene iz ljutnje ili ojađenosti, zbog uskraćivanja mogućnosti da budeš vjerna svojoj prirodi u to doba. Zbog tog bijesa tvoje energije mogu postati destruktivne - mogu nanijeti bol i tebi i drugima, umjesto da ih se kanalizira i usmjerava u konstruktivne i kreativne svrhe.

Destruktivnu prirodu žene prepoznavalo se i u prošlosti, ali se prihvaćala kao dio njezine kreativne prirode. Žena daje, ali također uzima. Ona je stalna, ali i razlomljena na zasebne cikluse. Ona stvara novo, ali također uništava staro. Svoje destruktivne energije koristi mudro i nikada nemoj zaboraviti da destrukcija i kreacija nisu odvojene. Nakon što si postala svjesna svog ciklusa i prirode svojih energija, ti snosiš odgovornost za svoja djela. Mnogo je lakše okrivljavati tijelo i odvojiti um od njega, nego djelovati u skladu s ritmom i promijeniti svoj život prema njemu."

Fotografije ; Martina Jelinić :-)

Posljednih nekoliko mjeseci mnogo sam napredovala na tom polju. Destrukciju sam upoznala toliko dobro da sam ju napokon uspjela usmjeriti na pravi način.

Sve više slušam svoje tijelo i postaje mi jako dobar prijatelj. :-) Predugo sam bila uvjetovana umom i vrijeme je za unutarnji glas. Iako je uvijek bio prisutan, odbijala sam ga slušati misleći da se trebam žrtvovati i da nemam pravo prvo voljeti sebe.

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »