FLOWarica

Objavljeno:

Finger Food Birthday Party

Ovo danas će biti kratki osvrt na subotnji rođendanski party. Zapravo sam većinu toga pripremala zadnja dva, tri tjedna. Neke stvari ipak ne mogu dugo stajati i zapravo sam bila dosta organizirana. :-)

Bašča nam je puna svega i bilo bi šteta sve te divote ne iskoristiti. Zato sam puno vremena posvetila zimnici iako ničega nema puno i vidjet ćemo hoće li doživjeti zimu.

Realnost je da Rea i Noel počinju birati što žele jesti. "Surova" realnost je da vrtić ipak napraviti tu promjenu. Njihova prijateljstva napravila su promjene u izboru hrane. Iskreno, ne znam sviđa li mi se to, ali znam da promijeniti ne mogu.

Onda nekako dolazi vječita dvojba pripremati svu hranu na isti način kao do sada ili prihvatiti činjenicu da nešto ne žele jesti i odustati. Eto...ja nisam tip koji je voljan napraviti puno kompromisa oko hrane (ili bilo čega drugoga, bojim se :-) i želim nastaviti dodavati sve što je zelene boje iako oni uporno sve to vade van.

Znam da smo se mi odrasli fino najeli, ali isto tako znam da bi Rea i Noel sve to jeli da smo sjedili nas troje/četvero sami. Ipak im je bitno da kopiraju drugu djecu, što mislim da je normalno za tu dob pa ću sve to zanemariti. :-D

Krenimo mi nekim redoslijedom. Fotke su brzinske i zapravo mi je žao što nikad nemam vremena za odraditi to kako želim. Prestane mi biti bitno jer budem gladna i želim samo započeti s jelom. :-D

Slatko nisam uspjela pofotkati tako da ćete i one kikiriki kocke s perecima morati malo pričekati. Ako vam se ne da čekati, recept ionako nije moj (ja sam samo stavila drugo ime :-D), umjesto javorovog sirupa sam koristila med, sve ostalo je isto i možete naći klikom na link ispod :

Peanut Butter Rice Bars

Znate da sam kiselila šparoge. One i dalje nose mjesto broj 1. Zalogajnica će ih imati 100%.

Znate i da pravim svoj domaći kozji sir od mlijeka koje kupujem ovdje u selu. Mariniram ga jako često jer tako može puno duže stajati. A da ne pričam da kasnije imate maslinovo ulje koje je obogaćeno okusima i možete ga koristiti u bilo kojem jelu. Ovdje je riječ o tri različite marinade, u ovom postu ću s vama podijeliti jednu. Umjesto kozjeg sira možete koristiti bilo koji svježi sir. Začine prilagodite svojim ukusima. Ali voljela bi da probate i ovu moju verziju. ;-)

Sir sam oblikovala u kuglice. Jedne sam odmah uvaljala u svježe začinsko bilje, druge sam ostavila u izvornom obliku. Marinade za njih u nekim od idućih postova.

Kada pravim sir nikada ga ne solim nego ostavljam taj dio za trenutak kada ga koristim. U ovom slučaju marinada riješi sve. Ako želite recept za sir, naglasite u komentarima. :-)


Iznad je sir koji sam uvaljala u tostirane sjemenke suncokreta, buče i zlatnog lana s dodatkom suhih brusnica. Marinirala sam ga maslinovim uljem s češnjakom, koricom limuna i kaduljom. Ovo je najbolji sir koji sam do sada pripremila i zato ćete dobiti upravo taj recept. Ali čitajte dalje. ;-)

Hummusi su također bili zvijezda večeri. Meni osobno pobjedu je odnio ovaj s bosiljkom, ali hummus s pečenim paprikama i pečenom mrkvom, kaduljom i prahom cikle su isto tako bili odlični.

Na kraju posta ću napisati i recept za hummus s bosiljkom.

Za umakanje u hummus pripremala sam chia-sezam krekere s integralnim pirovim brašnom. Odlični, ali ipak stajanjem malo ožilave iako sam ih hermetički zatvorila. :-D Međutim lavash, tanki kruh zapadne Azije ostalo je savršeno hrskav i nakon dva dana stajanja. Baza su pirovo brašno i suhi začini. Posip crni i bijeli sezam.

Pekla sam mini perece i kiflice za sirom (nešto tipa bagel peciva, ali nisu me oduševile). Pereci su mi bili bolji.

Suhomesnati proizvodi su naši domaći, među kojima je pršut ipak odnio prvo mjesto jer sve ostalo u meni ne izaziva wow! Šunke smo slali u pršutanu i star je već neke dvije godine. Odličan!

Krenimo sada s receptom za kozji sir sa sjemenkama i brusnicama u marinadi od kadulje, češnjaka i limuna.

Ja pravim sir svakog utorka i četvrtka, svaki put od dvije litre mlijeka. Ne važem koliko sira dobijem, ali cca 150 grama.

Ovo je recept za količinu sira od dvije litre mlijeka.

SASTOJCI :

2 žlice bučinih sjemenki

2 žlice suncokretovih sjemenki

2 žlice zlatnog lana

2 žlice suhih brusnica

Pola žličice soli

100ml maslinovog ulja

1 češanj ribanog češnjaka 

Naribana korica jednog limuna

10 listova kadulje

POSTUPAK

Najprije zagrijte maslinovo ulje s češnjakom, solju i kaduljom. Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se kadulja ne pretvori u čips. Ugasite vatru, dodajte ribanu limunovu koricu i ohladite. Tostirajte sjemenke i nasjeckajte ih (možete i izblendati, ali ne u sitnu smjesu). Nasjeckajte brusnice pa sve skupa pomiješajte. Ohladite i to. Sir oblikujte u kuglu pa ga uvaljajte u sjemenke. Sve dobro utisnite prstima. Stavite u staklenu posudu koja ima poklopac. Prelijte ga ohlađenom marinadom i zatvorite. Neka odstoji barem dva dana u hladnjaku prije konzumacije. Dužim stajanjem postaje samo bolji. :-)

 

Za hummus s bosiljkom trebat će vam :

70g tostiranih sjemenki suncokreta ili maslaca od suncokreta

50g blanširanog bosiljka

60ml tekućine slanutka

5 žlica maslinovog ulja

30ml limunovog soka

1 češanj kratko kuhanog češnjaka (čisto jer ga ja u sirovoj verziji ne volim baš, ako volite preskočite dio s kuhanjem i stavite više česnjaka)

1 mala limenka slanutka

Žličica soli

Pola žličice šarenog papra

POSTUPAK

Prelijte bosiljak s vrelom vodom i prstohvatom sode bikarbone (kako bi zadržao svoju zelenu boju). Izvadite ga nakon 10 sekundi i odmah stavite u hladnu vodu. Tostirane suncokretove sjemenke blendajte dok ne dobijete maslac. Ja sam u nekom trenutku odlučila da ću to koristiti umjesto tahinija. Ako želite izvorni hummus, stavite tahini. U blender stavite ostale sastojke i miksajte do fine i glatke smjese. Dodajte još tekućine slanutka ili maslinovog ulja ako želite da bude tekućiji, meni je ovako bio odličan!

Pored sira u marinadi je i ukiseljena mrkva na azijski način koju ću vam morati otkriti jer sam se oduševila. Tajni sastojak je ulje sezama koje joj je dalo savršen okus! :-)

Želim vam dobar tek i ne zaboravite javiti dojmove. I vi koji ste imali priliku kušati i vi koji se odlučite probati recepte.:-)

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »