FLOWarica

Objavljeno:

Granola kao navika

Nakon što sam osvijestila da je svo naše ponašanje poprilično određeno navikama koje posjedujemo, odlučila sam uvesti neke nove navike koje želim pretvoriti u svoju rutinu. 

Jedna od njih je domaća granola.

Granolu pravim sama već godinama. Ali je li bila rutina? Ili navika? I ne baš. ;-)

Za sada je to prvenstveno moja nova navika koja se polako pretvara u rutinu, ali vidim da me i ukućani počinju slijediti.

Suočena s gubljenjem na kilaži (a jedem sve i u bilo koje vrijeme) morala sam stati i zapitati se što točno želim i trebam mijenjati. Jer ako jedem, a gubim na kilaži (nesvjesno) nešto radim krivo.

Moj životni tempo je dosta jak. Budna sam od pet ujutro do devet navečer. To je ukupno 16 sati. Od toga sam sigurnih 10 sati na nogama i radim. U 21 h moje tijelo, ali i mozak jednostavno se gase i vrijeme je za spavanje. Zaspim odmah. :-)

Oduvijek volim jesti manje, ali češće. Nisam bila svjesna da zbog tempa gubim više kalorija nego unosim. Ne želim vam ni reći koliko sada jedem. ;-) Toliko da mi je granola obrok postao međuobrok jer ga moje tijelo potroši kroz pokret.

Naviku ustajanja u 5 ujutro imala sam više puta tijekom života i sjećam se što mi je značila. Ne znam kako sam ju uspjela zaboraviti zadnjih godina, ali mi je drago da se vratila. 

Produktivnija sam za 100%. Jednostavno jesam. Mogli bi zaključiti da sam ja jutarnji tip. Iskreno, mislim da smo iskonski svi jutarnji tipovi, samo nam je "nisam jutarnji tip" izlika za ostati dugo budan i ujutro proklinjati alarm. Realnost je da se vaše tijelo i mozak regeneriraju samo u određeno vrijeme i na taj vam način daju snagu za idući dan. Ali o tome nekom drugom prilikom. ;-)

Ujutro napravim sve što sam nekada u jednom cijelom danu. Imam vrijeme za mini obrok prije kave jer ju nikad nisam mogla piti na prazan želudac. Nakon toga napravim ručak ako sam se tako organizirala. Naš ručak je gotov već u 7 ujutro dok se u pećnici peče kruh koji je fermentirao u hladnjaku kako bi bio što probavljiviji za našu probavu  Od silnih mirisa, spremna sam za doručak. Ali ovaj put konkretan. Tu sam prednost dala jajima na mnogo načina i jedva čekam poslužiti vam ih u zalogajnici. Uz jaja imam domaći kravlji ili kozji sir, domaće mlijeko (čak i kiselo) ili domaći jogurt. Sad vam se, vjerujem, već vrti u glavi od silnih nabrajanja i domaćih proizvoda. Ali ja sam se odlučila na taj put. Reći ću samo da se recikliranje smanjilo na pola. Ali želim i usmjeriti vašu pažnju na to da je moguće hraniti se na takav način (samo je potrebna odluka, djelovanje i dobra organizacija). Nakon konkretnog doručka pripremim granola obrok (doslovno za par minuta jer granola stoji spremna u staklenkama, na kuhinji i nemoguće je da ju ne vidim). A kada vidim, to i koristim jer sam vizualni tip. Kuhinju ostavljam 100% čistom jer ju spremam dok radim u njoj i nered mi jako smeta. Sve je stvar navike. Sve je stvar ponavljanja. I sve je stvar uživanja u tome što radiš.

Sada navedeno spakiram u auto i spremna sam za pripremu Ree i Noela za vrtić i putovanje u Brod.  :-)

Tu sam odlučila da je stvaranje navike moja odgovornost kao majke. Nisu samo oni tu da pamte, ja sam tu da ih naučim kako pamtiti na najbolji mogući način i olakšam sebi, a na kraju i njima jer su oduševljeni kada nešto od naprave sami bez moje pomoći ili napomene. I to bude ona iskrena i  prava pohvala. Vidiš im u očima. Kada ih tada pohvalim za to što su napravili, samopouzdanje naraste do neba. I motivirani su da to ponove. Ali sam ja motivirana da nastavim s takvim ponašanjem jer zaista djeluje.

A radnju buđenja Ree i Noela sam svela na minimum i događa se samo ako ostanu budni do 22h (što si dopustimo vikendom, ja samo subotom).:-D Njih dvoje se bude sami, naspavani oko 7 ujutro. 

Moj mozak radi sto na sat, tako je kako je. Ali zaboravna sam. Jako. Rješenje? Pisanje. Naša kuća je puna papirića sada. Tu su da me podsjete na poslove, ponašanje, zadaće, pristojnost....čak sam i za granolu odredila dan. I napravim ju svaki put baš taj dan. Taj način funkcionira. I zato imam osjećaj da dan traje 100 sati. Nema više one rečenice "Da dan traje 24 sata, ne bi mi bilo dovoljno." Za što to trebam 24 sata? Za umor, iscrpljenost, lutanja... Sada je naše vrijeme kvalitetno i produktivno. :-) I sve stignemo.

U nastavku vam tipkam recept za granolu.

PREDNOSTI GRANOLE

  1. Brza priprema
  2. Za odličan obrok ili međuobrok treba vam najviše 10 minuta kada ju imate spremnu
  3. Mogućnost raznovrsne prehrane jer svaki put možete koristiti druge sastojke
  4. Kontrola šećera - moji najčešći izbori su suho voće i med
  5. Domaća granola sadrži samo ono što sami stavite u nju, a sigurna sam da nećete pokušati produljiti njen rok ni na koji način, što u kupovnoj nije slučaj. A i granola nestane jako brzo ako je stvar NAVIKE

NEGATIVNA STRANA GRANOLE

  1. Velika kalorijska vrijednost što znači da ju treba jesti promišljeno i sukladno unosu kalorija koje su vam potrebne
  2. Može djelovati štetno na zube i desni - ja sam to riješila tako da svaki put nakon granole očistim zube zubnim koncem, a ako je moguće i operem ih.

GRANOLA S EKOLOŠKIM EXTRA DŽEMOM OD SMOKVE I NARANČE 

SASTOJCI :

100 g zobenih pahuljica

100 g bučinih golica

100 g oljuštenih lješnjaka (pečenih 5 minuta na 160°C)

30g suncokretovih sjemenki

20 g chia sjemenki

Prstohvat soli

100 g Dida Boža ekološkog džema od smokve i naranče 

1 žlica kokosovog ulja

2 žlice sirovog ili običnog kakaa

Korica svježe eko naranče (ovdje ne štedim jer ju baš obožavam)

POSTUPAK

Pećnicu zagrijte na 160°C s ventilatorom. U malo veći lonac stavite džem i kokosovo ulje pa ugrijte tek toliko da se otopi. Dodajte sve suhe sastojke, promiješajte i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite uz povremeno miješanje 10 minuta. Ohladite na plehu. Pohranite u steriliziranu staklenku. Jedite uz jogurt, mlijeko, voće...

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »