FLOWarica

Objavljeno:

Keksi s parmezanom i začinskim biljem

Mislim da bi mogla napisati odu začinskom bilju. I vjerojatno jednom hoću. :-D

Fascinira me koliko je zapravo ljekovito i koliko bi nam život bio bolji kada bi nam postali najbolji prijatelji u kuhinji. Suho bilje je odlično, ali osobno više zagovaram svježe. :-) Čak mi je i zamrzavanje draže od procesa sušenja i ukoliko ih sušim radim to isključivo za čajeve.

Moj vrt je pun metvice, ružmarina, kopra, bosiljka, peršina, lovora, celerovog lista, kadulje, timijana, majčine dušice, vlasca, origana...

Dekorativno. Ljekovito. Jednostavno za uzgoj. Prirodna eterična ulja. Minerali. Vitamini. 

To su neke od asocijacija na temu začinskog bilja. 

I zato kuhanje ne mogu zamisliti bez njih!

Morala sam se poigrati ovim keksićima. Parmezan ih diže na potpuno drugu dimenziju, a začinsko bilje daje dodatan okus i teksturu, i morate priznati da izgledaju jako lijepo. Ovo su fotke od prošle godine jer keksiće planiram ovih dana ponovno napraviti pa čisto da se i ja prisjetim recepta. :-D

Mislim da bi i na blagdanskom stolu bili pravi hit. ;-)

Sastojci

110g maslaca

100g ribanog parmezana

160g pirovog ili bijelog glatkog brašna 

Sol, papar

Začinsko bilje (trenutno su u mom vrtu kadulja, metvica, majčina dušica, kopar, peršin, celerov list )

Postupak

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Maslac sobne temperature nasjeckajte na kockice. Dodajte mu parmezan, prosijano brašno, sol i papar pa zamijesite glatko tijesto. Ako bude potrebno dodajete žlicu po žlicu vode da se tijesto poveže. Neće trebati puno vode zato pažljivo s njom! ;-) Papir za pečenje lagano pobrašnite pa tanko razvaljajte tijesto valjkom za tijesto. Okruglom modlicom izrezujte keksiće, poslužit će i čaša manjeg promjera. Ostatke tijesta premijesite, opet razvaljajte i režite u krug. Složite na pleh obložen papirom za pečenje pa na svaki keks utisnite listić začinskog bilja. Prilikom pečenja povezat će se s tijestom iako se meni najlošijom kombinacijom za sljubljivanje pokazala kadulja. :-) Najbolje su se ponašali bosiljak, kiselica i kopar. Ali svaki mi je lijep i ukusan na svoj način. Keksiće peći 7-10 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Ja ih pečem 7 minuta i ohladim na limu na kojem su se pekli. Pohranite u staklenku ako ne nestanu odmah.

Dobar tek i sretan vam Uskrs!

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »