Ono si što apsorbiraš :-)
Probavni sustav je vrlo važan za zdravlje i utječe na naš metabolizam, imunološki sustav i raspoloženje. Zbog toga valjda često čujemo "ono si što jedeš", ali i apsorbiraš kroz svoj organizam.
Poznata su nam četiri okusa ; slatko, slano, gorko i kiselo. Ljuto nije okus nego osjet peckanja na jeziku. Na dalekom istoku izuzetno je cijenjen peti okus ; umami. On daje osebujnu aromu pršutu, parmezanu, srdelama...
Okus umamija najizraženiji je u hrani bogatoj bjelančevinama (govedina, teletina, šunka, kulen...), zrelim sirevima (parmezan, paški sir, tofu), povrću, voću, ribi (rajčice, grašak šećerac, šparoge, krumpir, kukuruz, grejp, tuna, skuša...).
Kako bi zadržali i proširili svoje čulo okusa potrebno je odrediti navike (nove ili stare ako su dobre, svejedno je) i držati ih se (bez kompromisa).
1.Žvačite duže i posvetite vrijeme obroku!
Žvakanje stvara probavne enzime koji razgrađuju hranu i time ju je lakše probaviti dok prolazi crijevima do želuca. Na taj način dajemo vrijeme želucu da pošalje mozgu signal da smo siti.
- kažu da je prejedanje navika koja narušava čulo okusa i prejedajući se slabije razaznajemo okus što nas tjera da jedemo sve više
2. Koristite začinsko bilje u kuhinji!
Osim što poboljšava okus i miris vašeg jela, puno je vitamina, minerala i eteričnih ulja. Dodavajući ih u jelo smanjit ćete količinu soli koju bi inače dodali jer jelo ne bi imalo previše okusa. Đumbir, češnjak i luk također smanjuju potrebu za soljenjem.
- što više soli dodajete, s vremenom ćete morati dodavati još više, a i sol je jedna od navika koja narušava čulo okusa
3. Podržite ekološku poljoprivredu jer je to jedina sinergija između vas i prirode i vaše će je tijelo znati prepoznati
* izloženost pesticidima i toksinima u hrani slabi živce na jeziku i na taj način gubimo čulo okusa, ali i mirisa.
4. Vaša čula žude za slatkim okusom!
I to je skroz u redu. Trebate im dati taj okus! Ali i za to je potrebna malo drugačija navika. Nije loše pokušati popiti čašu vode, čaja, mlijeka kada vaše tijelo signalizira želju za slatkim ili masnim. Postoje namirnice koje su slatke, poput bundeve, graška (njih čak možete jesti sirove) ili batata koji skuhan može biti poslastica na tisuće načina.
* istraživanja kažu da dva soka s dodanim šećerom dnevno mogu kroz mjesec dana oslabiti čulo okusa. Što više slatkoga jedete, želja je sve veća samo zato što čula više ne mogu osjetiti pravi okus slatkoga
5. Oralna higijena na prvom mjestu!
Pranje zubi par puta dnevno po par minuta, redovni posjeti zubaru mogu biti od pomoći kod zadržavanja čula osjeta. Ako to zanemarite, moglo bi se dogoditi upravo suprotno.
*nedostatak željeza i vitamina B (žumanjci, mahunarke, banana, grčki jogurt) može biti uzrok slabijeg osjeta hrane.
6. Planirajte obroke!
Vjerujem da možete puno uštedjeti na vremenu ako vikendom napravite plan kuhanja za idući tjedan. Potrošit ćete manje vremena na kupnju namirnica, nećete kupiti ono što vam ne treba, a ako se baš dogodi da vam se jede nešto drugo, uvijek imate mogućnost prebacivanja recepta s jednog dana na drugi. ;-)
Neke od ovih navika već posjedujem, ali veselim se uvođenju svega ovoga što sam napisala u naš obiteljski život. Jer vjerujem da samo mijenjajući sebe i vlastitim promjerom mogu potaknuti i motivirati nekoga na promjenu. S obzirom da imam dvoje četverogodišnjaka u kući to mi je samo još veći poticaj.