Madeleines s malinama i kremom od limuna
Madeleines (izgovor madlen).
Porijeklo vuku iz francuske pokrajine Lorraine, a povijest govori da je kuhar zaboravio pripremiti desert pa ga je napravila njegova pomoćnica po kojoj su i dobile ime. Vojvoda i njegovi gosti bili su oduševljeni. Postoji više pričica o nastanku i tko zna koja od njih je istinita, meni je ova bila zanimljiva jer su često i pomoćni kuhari kreatori odličnih jela. :-)
Varijacija je mnogo, ja sam se odlučila na ovu s malinama i lemon curd-om.
Izvana hrskavi, unutra sočni. Savršeni balans slatkog i kiselog (barem što se mog nepca tiče) i idealni za popodne uz čaj ili kavu.
Rachel Khoo je autorica ovog recepta. Britanska kuharica i umjetnica koja je studirala u Parizu i imala restoran u svom minijaturnom stančiću, kuhajući u svojoj minijaturnoj kuhinjici. Ali bila je puna. Uvijek. :-) Također je osnivač online lifestyle magazina, Khoollect čiji je koncept takav da spaja ljude i hranu širom svijeta. Definitivno jedna od osoba koje su mene potaknule na ideju nastanka zalogajnice u Brodu na neki moj način.
Ja sam smanjila izvorni recept na pola. Slobodno ga odmah možete poduplati (vjerujte, isplati se!)
Ovdje vam stavljam fotke od prošle godine i nemam ih puno, ali već mi se danima madeleines motaju po glavi i jedva čekam napraviti ih opet. Jučer me spriječio nedostatak glavnog dijela recepta-jaja (iako sam kad tad planirala eksperimentirati s veganskom verzijom ovog kolačića), danas pripremam nešto novo i moje, za iduću Flowaricu, ali i nešto bitno za zalogajnicu pa ćete uskoro vidjeti o čemu se radi. ;-)
Do tada vas ostavljam i žestoko nagovaram da napravite Madeleines!
SASTOJCI
2 jaja
70g šećera
100g brašna
Korica jednog organskog limuna, naribana
1 žličica praška za pecivo
1 žličica meda
2 žlice mlijeka
100g maslaca
18 malina ( ja sam od ove smjese dobila 18 kolačića svakakvih veličina)
POSTUPAK
Otopite maslac i ohladite ga. Miksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane bijela. U ohlađeni maslac dodajte mlijeko i med pa sve izlijte u jaja sa šećerom. Prosijte brašno s praškom za pecivo i postepeno ga dodajte tekućim sastojcima. Naribajte limunovu koricu i spremno je za pečenje.
Posebnost ovim kolačićima daje upravo kalup u kojem se peku. To su limeni kalupi za šape iako sam ja kod mame našla limene kalupiće svakakvih oblika i koristim ih sve. :-)
Kada ste ih spremni peći (jer tijesto bez problema možete držati jedan dan u hladnjaku), zagrijte pećnicu na 180°C s ventilatorom.
Kalupe premažite maslacem i napunite otprilike žlicom tijesta. Ostavite mjesta za tijesto koje će se dići tijekom pečenja. U sredinu utisnite malinu, ali da joj otvor bude prema dolje. Jer kolačiću je prednja strana lice kalupa i treba vam taj otvor maline da ga ispunite kremom od limuna.
Pecite 5 minuta na 180°C, pa smanjite pećnicu na 150°C i pecite još 5 minuta. Malinu napunite kremom od limuna pomoću slastičarske vrećice Recept pišem u nastavku.
LEMON CURD (200ml)
2 žumanjka
Sok i korica jednog organskog limuna ( baš sam nedavno naručila organske iz Hercegovine)
60g šećera
50g maslaca
POSTUPAK
Maslac, šećer, sok i koricu limuna zagrijte da se maslac otopi. Izmiksajte jaja pa ih polako izlijte u maslac. Kuhajte još dvije, tri minute na slaboj vatri, stalno miješajući. Pohraniti u steriliziranu staklenku. Može stajati u hladnjaku sigurno tjedan dana.
Želim vam ugodan vikend!