FLOWarica

Objavljeno:

Madeleines s malinama i kremom od limuna

Madeleines (izgovor madlen).

Porijeklo vuku iz francuske pokrajine Lorraine, a povijest govori da je kuhar zaboravio pripremiti desert pa ga je napravila njegova pomoćnica po kojoj su i dobile ime. Vojvoda i njegovi gosti bili su oduševljeni. Postoji više pričica o nastanku i tko zna koja od njih je istinita, meni je ova bila zanimljiva jer su često i pomoćni kuhari kreatori odličnih jela. :-)

Varijacija je mnogo, ja sam se odlučila na ovu s malinama i lemon curd-om.

Izvana hrskavi, unutra sočni. Savršeni balans slatkog i kiselog (barem što se mog nepca tiče) i idealni za popodne uz čaj ili kavu.

Rachel Khoo je autorica ovog recepta. Britanska kuharica i umjetnica koja je studirala u Parizu i imala restoran u svom minijaturnom stančiću, kuhajući u svojoj minijaturnoj kuhinjici. Ali bila je puna. Uvijek. :-) Također je osnivač online lifestyle magazina, Khoollect čiji je koncept takav da spaja ljude i hranu širom svijeta. Definitivno jedna od osoba koje su mene potaknule na ideju nastanka zalogajnice u Brodu na neki moj način.

Ja sam smanjila izvorni recept na pola. Slobodno ga odmah možete poduplati (vjerujte, isplati se!)

Ovdje vam stavljam fotke od prošle godine i nemam ih puno, ali već mi se danima madeleines motaju po glavi i jedva čekam napraviti ih opet. Jučer me spriječio nedostatak glavnog dijela recepta-jaja (iako sam kad tad planirala eksperimentirati s veganskom verzijom ovog kolačića), danas pripremam nešto novo i moje, za iduću Flowaricu, ali i nešto bitno za zalogajnicu pa ćete uskoro vidjeti o čemu se radi. ;-)

Do tada vas ostavljam i žestoko nagovaram da napravite Madeleines!

SASTOJCI 

2 jaja

70g šećera

100g brašna 

Korica jednog organskog limuna, naribana

1 žličica praška za pecivo 

1 žličica meda

2 žlice mlijeka

100g maslaca

18 malina ( ja sam od ove smjese dobila 18 kolačića svakakvih veličina)

POSTUPAK

Otopite maslac i ohladite ga. Miksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane bijela. U ohlađeni maslac dodajte mlijeko i med pa sve izlijte u jaja sa šećerom. Prosijte brašno s praškom za pecivo i postepeno ga dodajte tekućim sastojcima. Naribajte limunovu koricu i spremno je za pečenje.

Posebnost ovim kolačićima daje upravo kalup u kojem se peku. To su limeni kalupi za šape iako sam ja kod mame našla limene kalupiće svakakvih oblika i koristim ih sve. :-)

Kada ste ih spremni peći (jer tijesto bez problema možete držati jedan dan u hladnjaku), zagrijte pećnicu na 180°C s ventilatorom.

Kalupe premažite maslacem i napunite otprilike žlicom tijesta. Ostavite mjesta za tijesto koje će se dići tijekom pečenja. U sredinu utisnite malinu, ali da joj otvor bude prema dolje. Jer kolačiću je prednja strana lice kalupa i treba vam taj otvor maline da ga ispunite kremom od limuna.

Pecite 5 minuta na 180°C, pa smanjite pećnicu na 150°C i pecite još 5 minuta. Malinu napunite kremom od limuna pomoću slastičarske vrećice  Recept pišem u nastavku.

LEMON CURD (200ml)

2 žumanjka

Sok i korica jednog organskog limuna ( baš sam nedavno naručila organske iz Hercegovine)

60g šećera

50g maslaca

POSTUPAK

Maslac, šećer, sok i koricu limuna zagrijte da se maslac otopi. Izmiksajte jaja pa ih polako izlijte u maslac. Kuhajte još dvije, tri minute na slaboj vatri, stalno miješajući. Pohraniti u steriliziranu staklenku. Može stajati u hladnjaku sigurno tjedan dana.

Želim vam ugodan vikend!

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »