FLOWarica

Objavljeno:

Pavlova

Pavlova. 

Torta koja je dobila ime prema ruskoj balerini Anni Matveyevnoj Pavlovi.

Još uvijek postoje sumnje tko je autor ove torte, ali tko god da je, ima moj potpuni naklon.

Jer ovo je torta koja ima sve. I na našem stolu je jako često.

Naravno da je trebalo vremena da pogodim prave omjere, temperaturu i vrijeme sušenja jer ovo je torta u kojoj glavnu ulogu igra upravo kora napravljena od tučenih bjelanjaka s dodatkom šećera. Ništa prekomplicirano, a tako puno toga može poći po zlu. Ono što bi trebali dobiti je hrskava puslica izvana, a mekana iznutra.

Još jedna sitnica bitna za ovaj desert - kore možete napraviti i par dana ranije jer mogu stajati. Kažu da su najbolje sa starim bjelanjcima. Možete ju praviti i od bjelanjaka koje ste zamrznuli, samo ih večer prije izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi. Ako ipak koristite svježa jaja, odvojite bjelanjke i ostavite na sobnoj temperaturi par sati. Sve dalje što vam treba su vrhnje za šlag i puno voća koje volite. Zato je ova torta savršena u proljeće i ljeto jer je toliko divnog voća oko nas. A da ne pričam da ćete goste sigurno i veoma jednostavno oboriti s nogu ovom tortom. Jer fina je koliko lijepo izgleda. Tu nema greške. :-)

Na korama osobno ne priznajem ništa drugo osim tučenog vrhnja tj. vrhnja za šlag. Ono je nezaslađeno, što je jako bitno jer je kora sama po sebi dovoljno slatka. Treba joj nešto da ju oživi i osvježi, a to su upravo vrhnje za šlag i voće. Kad koru probate samu na nekim je dijelovima žilava i ta žilavost nestaje nakon što stavite šlag.

Jako je bitno da tortu servirate i slažete oko pola sata ili sat vremena prije konzumacije. Jer od dugog kontakta sa šlagom postaje sve mekanija i od hrskave puslice ne ostaje ništa hrskavo. :-) A to onda nije Pavlova.

Osobno joj povremeno volim dodati malo teksture listićima badema. Moram priznati da mi to nekako savršeno odgovara uz Pavlovu. Taj dio možete preskočiti jer Pavlova ide bez toga.

Moj najbolji prijatelj u cijeloj ovoj priči je mikser koji miksa sam. Jer za miksanje vam treba malo više vremena. Nemam točnu minutažu, ali ono što je bitno je da ju dobro izmiksate, ali i da ju ne premiksate. :-) Kada smjesa postane sjajna i na vršcima prstiju ne osjetite šećer, spremna je za sušenje. Na metlicama miksera ćete dobiti čvrste vrhove.

SASTOJCI

150g bjelanjaka

Prstohvat soli

150g šećera

1 žličica gustina

 1 žličica octa

Listići badema

Vrhnje za šlag

Voće po želji ( ovdje su jagode glavna i jedina zvijezda)

Domaći pekmez od jagoda

POSTUPAK

Pećnicu zagrijte na 110 °C. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i krenite miksati. Kada se zapjene i zabijele dodaje otprilike pola šećera. Miksajte dok smjesa ne postane lagano glatka pa dodajte ostatak šećera. Miksati do sjajne smjese, pod vršcima prstiju ne bi smjeli osjetiti kristaliće šećera. Tada dodajte prosijani gustin, promiješajte, pa dodajte ocat i dobro sjedinite. Na papir za pečenje istresite smjesu i oblikujte ju po želji. Ja sam od ovoga dobila 4 male i 4 malo veće tortice. Pospite listićima badema i stavite u pećnicu. Sušite 1 sat i 30 minuta, a ako pravite veću tortu, sušite ju 2 sata. Ne otvarajte pećnicu tijekom sušenja, ali kad ju ugasite, otvorite malo vrata (ja stavim dršku kuhače da mi drži vrata mrvicu otvorena) i ostavite unutra da se u potpunosti ohladi. Do tada možete izmiksati vrhnje za šlag. Koristim Pilos iz Lidla, probala sam sve ostale i s njim sam najviše zadovoljna. Treba malo duže da ga izmiksate, ali također treba paziti da se ne premiksa. Trebao bi ostati bijel, nikako požutjeti jer se tada pretvara u maslac. Ni tu vam točnu minutažu ne mogu reći jer svaki put miksam drugačiju količinu šlaga, ali sve je zapravo stvar prakse. Šlag stavite u posudu s poklopcem i može vas čekati u hladnjaku dok ne krenete slagati tortu.

Na koru stavite šlag, na manje tortice stavljam dvije žlice šlaga, dodala sam dvije žličice pekmeza od jagoda koji sam pravila prije par dana i svježe jagode. Nisam željela kuhati pekmez sa šećerom nego sam pred sam kraj dodala divan cvjetni med koji sam nedavno kupila na tržnici. Zato je pekmez ostao punog okusa jagoda i pomalo kiselkast, savršen za Pavlovu.

U slast!

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »