Quinoa Salad
Ako volite salate, na pravom ste mjestu.
A ako volite slatkaste salate, onda je vrijeme da se bacite na posao i napravite upravo ovu! ;-)
Prezentacija je takva kakva je, danima se borim s glavoboljom i zapravo za taj dio nisam imala previše volje. Morat ćete mi vjerovati na riječ kad kažem da je jako fina!
Iskreno, začudila sam samu sebe okusima. Imala sam vremena, nisam nigdje žurila i kuhala sam baš s guštom (nakon dugo vremena).
Nije me zanimalo hoće li se nekome svidjeti, hoće li ju itko poželjeti jesti, pravila sam ju za sebe i svoje nepce i valjda mi je zato savršena!
Lišće brokule u maminoj bašči doslovno poziva da ga ubereš pa je morao pasti spoj s raštikom. :-)
Dressing je toliko savršen da bi ga osobno mogla jesti žlicom. Maslinovo ulje, chilly ulje, bijeli aceto balsamico, moj domaći pekmez od aronije i krušaka, vlasac, senf i sol.
Aronija je ove godine preplavila grmove pa sam imala čime eksperimentirati. Na 500 g aronije dodala sam 500g krušaka. Nisam ih gulila, sve sam kuhala dok nisam dobila gustu smjesu koju sam zatim usitnila štapnim mikserom. Divno nešto, bez šećera, bez ikakvih konzervansa, a nakon tri tjedna nije se dogodilo ništa s njim. Vjerujem da je brže kvarljiv, ali nisam ga pravila da stoji nego da se potroši u što kraćem roku. Sve manje vjerujem u dodavanje konzervansa i pokušavam to izbjegavati u širokom luku. ;-)
Hrskava quinoa je ovdje stvarno pun pogodak. Njen orašasti okus pojačala sam tako što sam ju prije kuhanja kratko prepekla s češnjakom. Isto kao što radite s rižotom prije nego počnete dodavati tekućinu.
Dodatnu teksturu dobila sam tostiranim listićima badema, prepečenim kruhom i hrskavom jabukom. Njam. Nema ovdje ništa što ne volim.
SASTOJCI
110g quinoe (boja koju imate)
2 češnja češnjaka
220g zakuhane vode
Pola kocke za juhu (ovdje je bila pileća)
100g raštike
50g listova brokule
Šaka brusnica
20g listića badema
100g kruha po želji
1 kisela jabuka
DRESSING
1 žlica chilly ulja
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice bijelog aceta balsamica
1 žlica pekmeza od aronije i kruške
10g sjeckanog vlasca
2 žličice senfa
POSTUPAK
Na žlici maslinovog ulja prepržite sitno sjeckani češnjak. Dodajte opranu quinou i prepecite ju par minuta stalno miješajući. Dodajte prokuhanu vodu i kocku juhe. Poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta. Ugasite i ostavite da se ohladi poklopljena. Listove brokule i raštike kuhajte u posoljenoj vodi točno 5 minuta pa prebacite u ledenu vodu da se ohlade. Tako ćete zadržati njihovu zelenu boju. Prepecite kruh i bademe pa stavite da se hlade. Napravite dressing od navedenih sastojaka. U zdjelu ubacite quinou, raštiku i brokulu, šaku brusnica, nasjeckanu jabuku i sve prelijte dressingom. Stavljajte žlicu po žlicu, ja sam stavila 3 žlice (ostatak ostavite u hladnjak za neku drugu salatu). Dodajte tostirani kruh i bademe pa sve skupa još jednom promiješajte. Uživajte u okusima! :-)