FLOWarica

Objavljeno:

Meditacija Mistične ruže

U idućih nekoliko FLOWarica pisat ću o svom iskustvu tijekom ove meditacije. Danas pišem samo upute za meditaciju.

"Samo promatrajte - izađite na ulicu i počnite plakati. Okupit će se gomila oko vas da vas utješi : "Nemoj plakati! Što god se dogodilo, zaboravi na to, to je prošlost." Nitko ne zna što se dogodilo, nitko vam ne može pomoći, ali svi će pokušati - "Nemoj plakati!" Zato što ako nastavite plakati, tada će oni početi plakati jer i oni su preplavljeni suzama. Te suze su veoma blizu očima."

Imam ljude oko sebe koji će šutiti i pustiti da plačem. I zahvalna sam na tome.

"Sve što ovaj svijet treba je duboko čišćenje srca od svih uvjetovanja prošlosti. Smijeh i suze to mogu ostvariti. Suze će odnijeti svu agoniju koja je skrivena unutar vas, a smijeh će odnijeti sve što onemogućava vašu ekstazu."

UPUTE

Ova meditacija od tri dijela traje 21 dan, a može ju izvesti i pojedinac. Grupna meditacija traje tri sata, individualna 60 minuta.

UPUTE ZA SMIJANJE 

Autentično smijanje nema veze ni sa čime. Ono se diže u vama kao što cvijet raste na stabljici bez razloga, bez racionalnog tumačenja. To je misteriozno. Otuda simbol mistične ruže.

Punih sedam dana počinjete uvijek tako da nekoliko puta uzviknete Yaa-Hoo i tada se smijte bez ikakvog razloga 45 minuta. To možete raditi u sjedećem ili ležećem položaju. Neki ljudi kažu da im ležanje na leđima pomaže da se opuste trbušni mišići i da energije lakše teku. Drugi osjećaju da kada se pokriju i miču nogama, tada dolazi prije do izražaja unutarnjeg djeteta, koji se smije i uživa. Sve se vrti oko toga da pronađete unutarnji smijeh, smijeh koji proizlazi bez ikakvog vidljivog razloga. Oči su uglavnom zatvorene. Valjajte se i kotrljajte po podu, ali radite to lako, kao u igri i dopustite si da se smijete na sav glas. Ponekad možete naići na blokade koje su prisutne stoljećima i koje su vas sprječavale da se smijete. Ako se to dogodi, uzviknite Yaa-Hoo ili prijeđite u besmisleno brbljanje dok smijeh opet ne naiđe. U potpunosti se opustite : nakon svake seanse ostanite sjediti zatvorenih očiju barem nekoliko minuta u potpunom miru. Tijelo je ukočeno kao kip i povlači sve energije prema unutra. Vi se opustite, opustite svoje tijelo u potpunosti i pustite da ono padne na zemlju bez ikakvog napora i kontrole. Čim osjetite da možete, uspravite se i u sjedećem položaju ostanite 15 minuta, ne govoreći i promatrajući svoju unutrašnjost.

UPUTE ZA PLAKANJE

Čim je smijanje prošlo, osjetit ćete se preplavljeni suzama i boli. I to će dovesti do velikog rasterećenja. Mnogi životi puni muka i boli nestat će i raspršit će se. Kada se oslobodite ta dva sloja, pronašli ste sebe.

U drugom tjednu počnite tako da nekoliko puta tiho ponavljate Yaa-Boo i dopustite sebi da plačete 45 minuta. Možda ćete htjeti da vam soba bude zamračena, da lakše uđete u svoju tugu. Možete sjediti ili ležati. Zatvorite oči i uđite duboko u sva sjećanja koja vas dovode do suza. Plačite gorko, to čisti i rasterećuje srce. Osjetite kako magično jezero nakupljenih suza vaših trauma i patnji probija branu i izlijeva se poput poplave. Ako se nakon određenog perioda plakanja osjetite umorno ili blokirano, ispustite iz sebe nekoliko nerazumljivih brbljajućih glasova, zamahnite svojim tijelom nekoliko puta naprijed i natrag, recite Yaa-Boo i suze će poteći, nemojte ih suzdržavati. Prepustite se : na kraju dnevne faze plakanja sjedite nekoliko minuta u potpunom miru i dopustite si da se prepustite na isti način kao i kod smijanja. Svih sedam dana budite spremni na plač, otvoreni za sve što može izazvati suze. Dozvolite si biti osjetljivi i ranjivi.

UPUTE ZA "PROMATRAČA NA BRDU"

U trećem tjednu sjedite u tišini toliko dugo koliko osjećate da vam je ugodno; nakon toga plešite uz jednu laganu glazbu, koja dopire do srca. Možete sjediti bilo gdje, glava i leđa trebaju biti uspravni, oči zatvorene, disanje opušteno. Opustite se, budite budni poput promatrača na brdu, koji opaža što se u dolini miče i prolazi. Postupak budnog promatranja je ono što čini meditaciju. Nije važno što vidite. Zapamtite da se ne identificirate sa onime što vidite u svom unutrašnjem životu, da se u tome ne izgubite- da se ne izgubite u svojim mislima, osjećajima, tjelesnim senzacijama, osuđivanjima. Nakon seanse pustite glazbu koja vam se sviđa i plešite. Pustite tijelo da se kreće na svoj način i promatrajte ga dok plešete. Nemojte se izgubiti u glazbi.

Hoo je drevna sufijska vježba.

Zvuk Hoo pogađa samo središte vašega bića. Zvuk Hoo centrira, ali tada nema smijeha, nema plesa. Cvijet će procvjetati, ali bez mirisa. Zvuk Yaa odrađuje taj posao, upotpunjuje zvuk Hoo. Yaa-Hoo pogađa vaše središte, vaše biće, veliku radost, smijeh i ples. To je slavlje.

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »