Goodbye Summer Chowder
Godi mi odmor od društvenih mreža. To primijetim po hrani koju kuham zadnjih tjedan dana.
Dogovor je da sam sada glavni chef u maminoj kuhinji. Prepustila mi je tu "čast" pa kuham za nas devetero. 9 ljudi, 9 različitih ukusa. Djeca ne jedu ništa osim deserta. Taj dio odrade u vrtiću i od svih mojih kombinacija rijetko pojedu bilo što osim mesa. A to pripremam onako..."nevoljko" moram priznati, jer meni osobno ne treba nigdje osim u bolognesu!
Svakako jedno zanimljivo iskustvo i praksa za neke iduće dane.
Ali da vam pričam malo o ovom chowderu. Ili na hrvatskom, juhi. ;-)
Nije teško napraviti razliku između juhe i variva pa zato mislim da bi ovo prije bilo varivo. Međutim, meni je riječ chowder prevagnula. Čisto i jedino jer mi je ta riječ moćnija. ;-D
Gusto, kremasto, slatkasto i ljutkasto varivo gdje je kukuruz glavna zvijezda.
A druga zvijezda je pržena slanina s ružmarinom. Ako ću vas na nešto probati nagovoriti, onda je to upravo ovo! Jer ljudi moji, to je nešto savršeno! Hrskava, slana slanina i borovasti, oštri okus ružmarina. Kaže jedna degustatorica : "Bolje od bilo kakvog čipsa." :-)
Na tržnici sam pronašla divan kukuruz šećerac i morala sam napraviti nešto s njim.
SASTOJCI
250 g slanine
20g svježeg ružmarina (bez stabljike)
100g ljubičastog luka
100g celera
300g krumpira
500 g tikvice
4 klipa kukuruza (malo većih)
2 češnja češnjaka
1 pileća kocka za juhu
800 ml kipuće vode
200ml mlijeka
Pola žličice soli
Pola žličice šarenog papra
POSTUPAK
U široku, duboku tavu dodajte žlicu maslinovog ulja, sitno nasjeckanu slaninu i ružmarin. Ružmarinove iglice ostavite cijele. Pecite cca 5 minuta neprestano miješajući. Čim slanina postane hrskava i zlatna, sve istresite na kuhinjski ubrus, ali ostavite masnoću u tavi. Na njoj pirjajte luk i celer dok ne postanu meki, cca 5 minuta. Dodajte krumpir rezan na kolute. Podlijte s 800ml prokuhane vode pa kuhajte 5 minuta. Odmah stavite kocku za juhu. Do tada narežite tikvice na kockice (ne gulim im koru ako su domaće), a sa klipa nožem odrežite kukuruz. Stavite u juhu pa začinite solju i paprom i dodajte mlijeko. Kuhajte 10 minuta pa pola variva izblendajte i vratite natrag u ostatak. Poslužite uz hrskavu slaninu i ružmarin.
Dobar tek! :-P