FLOWarica

Objavljeno:

Goodbye Summer Chowder

Godi mi odmor od društvenih mreža. To primijetim po hrani koju kuham zadnjih tjedan dana.

Dogovor je da sam sada glavni chef u maminoj kuhinji. Prepustila mi je tu "čast" pa kuham za nas devetero. 9 ljudi, 9 različitih ukusa. Djeca ne jedu ništa osim deserta. Taj dio odrade u vrtiću i od svih mojih kombinacija rijetko pojedu bilo što osim mesa. A to pripremam onako..."nevoljko" moram priznati, jer meni osobno ne treba nigdje osim u bolognesu! 

Svakako jedno zanimljivo iskustvo i praksa za neke iduće dane.

Ali da vam pričam malo o ovom chowderu. Ili na hrvatskom, juhi. ;-)

Nije teško napraviti razliku između juhe i variva pa zato mislim da bi ovo prije bilo varivo. Međutim, meni je riječ chowder prevagnula. Čisto i jedino jer mi je ta riječ moćnija.  ;-D

Gusto, kremasto, slatkasto i ljutkasto varivo gdje je kukuruz glavna zvijezda.

A druga zvijezda je pržena slanina s ružmarinom. Ako ću vas na nešto probati nagovoriti, onda je to upravo ovo! Jer ljudi moji, to je nešto savršeno! Hrskava, slana slanina i borovasti, oštri okus ružmarina. Kaže jedna degustatorica : "Bolje od bilo kakvog čipsa." :-)

Na tržnici sam pronašla divan kukuruz šećerac i morala sam napraviti nešto s njim.

SASTOJCI 

250 g slanine

20g svježeg ružmarina (bez stabljike)

100g ljubičastog luka

100g celera

300g krumpira 

500 g tikvice

4 klipa kukuruza (malo većih)

2 češnja češnjaka 

1 pileća kocka za juhu

800 ml kipuće vode 

200ml mlijeka

Pola žličice soli

Pola žličice šarenog papra

POSTUPAK

U široku, duboku tavu dodajte žlicu maslinovog ulja, sitno nasjeckanu slaninu i ružmarin. Ružmarinove iglice ostavite cijele. Pecite cca 5 minuta neprestano miješajući. Čim slanina postane hrskava i zlatna, sve istresite na kuhinjski ubrus, ali ostavite masnoću u tavi. Na njoj pirjajte luk i celer dok ne postanu meki, cca 5 minuta. Dodajte krumpir rezan na kolute. Podlijte s 800ml prokuhane vode pa kuhajte 5 minuta. Odmah stavite kocku za juhu. Do tada narežite tikvice na kockice (ne gulim im koru ako su domaće), a sa klipa nožem odrežite kukuruz. Stavite u juhu pa začinite solju i paprom i dodajte mlijeko. Kuhajte 10 minuta pa pola variva izblendajte i vratite natrag u ostatak. Poslužite uz hrskavu slaninu i ružmarin.

Dobar tek! :-P

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »