Pistachio Panna Cotta
Budući da mi u posljednje vrijeme najviše vremena odlazi na smišljanje menija za foodZONA zalogajnicu, nemam mnogo recepata koji mogu ići van. ;-) Međutim, ovaj je već odavno na mom blogu i samo vas podsjećam na njega.
Uz to, u božićnom je ruhu, a 1.12. je vrijeme kada naš dom kreće s blagdanskim "ludilom".
Panna Cotta je talijanski klasik porijeklom iz Piedmonta. U prijevodu znači kuhana krema.
Za pripremu ovog deserta treba vam samo nekoliko sastojaka : slatko vrhnje, mlijeko, vanilija, tekuća stevija, pistacije i želatina. Upravo joj želatina daje određenu čvrstoću sličnu pudingu, a vanilija punoću okusa.
Panna Cotta je desert podložan improvizacijama i zato je jedna od mojih najdražih slastica!
SASTOJCI
300 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
2 žličice tekuće stevije (možete mijenjati pa staviti bilo koji zaslađivač po izboru)
1 burbon vanilija
1 želatina u prahu
100g sitno mljevenih pistacija (po mogućnosti ne prženih i slanih)
POSTUPAK
Pistacije sitno sameljite u blenderu.
Želatinu prelijte s 5 žlica hladne vode i ostavite 5 minuta da nabubri.
U slatko vrhnje i mlijeko stavite vaniliju i kuhajte dok ne provri. Ugasite vatru.
Dodajte pistacije i steviju, kušajte pa si zasladite još ako vam nije dovoljno slatko. Meni je ovo taman.
U želatinu dodajte žlicu po žlicu vruće kreme kako bi ju otopili. Kada dobijete svilenkastu teksturu, prelijte sve u mlijeko i vrhnje.
Dobro promiješajte i odmah uspite u silikonske kalupe ili čaše.
S godinama se nakupilo tih silikonskih kalupa u mojoj kuhinji i zapravo ih obožavam koristiti.
Omogućuju mi savršen efekt bez imalo uplitanja u dekoraciju. Što ću kad sam jedna od onih koji vole da je brzo, fino, ali i lijepo. A zapravo mi se ne da potrošiti pola sata ili više dekorirajući desert. Zato uvijek biram ovakva rješenja. ;-)
Panna Cottu ohladite barem 6 sati (najbolje preko noći) u hladnjaku.
Iz kalupa jako lako klizne van. Pa ju još pospite sjeckanim pistacija i to je to.
I moram reći da je odlična uz neki voćni preljev!