Hummus s ciklom
Hummus je dio arapske tradicije i smatra se s razlogom pravom delicijom. Pravi se s tahinijem (pastom od sezama) koju u današnje vrijeme sve češće možete naći na policama trgovina. Osobno, volim ga praviti sama jer vam za to treba samo sezam koji kratko tostirate i blendate dok ne dobijete glatku pastu i na taj sam način sigurna da sam dobila čistu tahini pastu.
Volim ga u svim mogućim kombinacijama. Ovaj s ciklom je poseban, što zbog okusa, što zbog boje.
Jedina napomena je da ne ostaje dugo ružičast nego stajanjem oksidira i potamni. Svakako ga planiram ovih dana napraviti i imam ideju pojačati dozu limunovog soka pa da vidim hoće li mu to pomoći. ;-)
Ali ako ga pravite za više osoba, vjerujem da neće imati priliku potamniti. ;-)
Ovaj hummus volim pomiješati s malo grčkog jogurta, par kapi maslinovog ulja, posuti tostiranim sezamovim sjemenkama i svježim timijanom.
Uz njega su odlični štapići od lisnatog tijesta koje oblikujte po želji, premažite s malo mlijeka i pospete sezamom i lanom pa pečete 10ak minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C.
SASTOJCI
250g kuhane cikle
400g kuhanog slanutka
40g tahinija
2 češnja češnjaka (probajte namaz pa povećajte dozu jer je češnjak jako bitan dio hummusa)
Sok pola limuna (iako vjerujem da može ići i od jednog cijelog)
70ml maslinovog ulja
Sol i papar prema ukusu
Dobar prstohvat mljevenog kima
POSTUPAK
Prvo izblendajte dobro cilku pa joj dodajte ostale sastojke i blendajte do fine i glatke paste. Ako vam je namaz pregust i želite da bude rjeđi, možete polako dodavati vodu od slanutka ili maslinovo ulje. Osobno većinom dodajem vodu jer mi maslinovog ulja bude taman dovoljno. Začinite po ukusu jer kakav će vam biti hummus ovisi isključivo o vama. ;-)
U slast! :-P