FLOWarica

Objavljeno:

Boje

Ušla sam prije nekoliko dana u gradsku knjižnicu. Na situaciju me podsjetio live Marije Vlahović i Anite Vadas. Anita je spomenula kako pusti da ju knjige zovu. I to mi je baš pravi opis toga što se meni dogodi kada uđem među knjige :-) I boje. :-)

Na samom ulazu stajala je knjiga naziva "Iscijelite se s pomoću boja", Ted Andrews.

Iako mi sam naslov nije legao na prvu jer moj ego ne traži iscjeljivanje jel'te, boje na naslovnici i unutarnji glas rekli su : "Posudi ju." :-)

Knjiga je zanimljiva i nudi mnogo vježbi iscjeljivanja kroz boje. Čakre su ovdje zauzele jedno poglavlje, ali te informacije imam od svoje 15 godine i nije mi čudno da je tu ostala sva moja pozornost. Ono što sam shvatila čitajući opise boja i kako koja djeluje na čakre je, koliko zapravo već sama koristim tehnike bojama iako ih nisam mogla objasniti na ovakav način. Kada malo promislim o bojama koje koristim i kada ih biram, zapitam se ima li možda stvarno istine u tome. Saznat ću. :-) Samo zato što je svjesnost sada na tome.

Prije nekoliko dana bila sam u čudnom stanju s emocijama i probavom. Neznajući za ove informacije iz knjige, obukla sam se u crno, na crno stavila žuti svileni ogrtač koji vežem nesvjesno uvijek na mjestu gdje je želudac ( on je moja slaba točka - iako sada na to gledam malo drugačije), žute čarape i zelene cipele. Nakon te kombinacije boja, dan se počeo doimati drugačijim. Jer presvukla sam se nekoliko puta kako bi došla do nje. Razmišljate li zašto to radimo? Ja uvijek prepustim odjeći da izabere mene, ne ja nju. Zato i imam valjda sve boje ovog svijeta. :-D

Crna boja sadrži cijeli spektar boja i trebalo bi ju uvijek koristiti u kombinaciji s drugom bojom. U kombinaciji s bijelom uravnotežuje polaritete pojedinca, osobito kada imate osjećaj da gubite kontrolu. Meni je sprovod odmah pao na pamet i kako bi bilo da je tada crna kombinirana s bijelom. Previše crne može uzrokovati depresiju ili pogoršati emocionalna stanja, dok s druge strane, budi u tijelu ženske ili magnetske energije i jača ih. Kada trebate uzemljenje ili smirivanje emocija koristite crnu boju. Pokušajte razmisliti o tome idući put kada posegnete za odjećom. Ali razmislite i s kojom ćete bojom povezati crnu i zašto. :-)

Zelena je sveprisutna boja. Mislite li da bi bili opčinjeni prirodom da nije zelene boje? ;-)

Ona na nas djeluje umirujuće. Tu je kako bi uravnotežila energije i smirila naš živčani sustav. Opušta i revitalizira naše mentalne napetosti. Povećava osjetljivost i suosjećanje. Zelena ima snažno djelovanje na srčanu čakru i ravnotežu ostalih. Ako je neuravnotežena vjerojatno su i ostale čakre takve. Povezana je s onom razinom svijesti gdje nam se otvara sposobnost uočavanja skrivene sile u biljkama i životinjama, ali i osjećajima i osobinama ljudi oko nas. Meni ima neke logike jer je zelena ušla u moj život na velika vrata. Još uvijek je tu i baš imam osjećaj da mi je trebala da se pokrenem. Ako ste često bijesni, ljubomorni, krivite druge za sve, presamopouzdani, prepuštate drugima da dominiraju, vaša srčana čakra je preaktivna. Tada koristite ružičastu ili nježno crvenu. A ako ste posesivni, sumnjate u vlastite mogućnosti, nesigurni ste u vlastite vrijednosti i želite neprestanu potvrdu da su vaše vrijednosti ispravne, osjećate se nevoljeno ili nemate suosjećanja, aktivirajte malo svoju srčanu čakru korištenjem zelene boje.

Žuta boja snažno djeluje na čakru solarnog pleksusa. Tu se nalazi probavni sustav, nadbubrežne žlijezde, želudac, jetra i žučni mjehur. Povezana je s razinom svijesti na način da pomaže osvijestiti talent i sposobnosti. Empatiju i sklad s prirodnim elementima. Ako ste skloni pretjeranom osuđivanju i kritiziranju, planiranjima bez ostvarenja, stalnoj potrebi za promjenom, čakra solarnog pleksusa je pretjerano aktivna i smirite ju ružičastom ili purpurnom s malo žute. Ako ste nezadovoljni, imate osjećaj da ste izdvojeni, u strahu ste od učenja novih stvari, čakra solarnog pleksusa je nedovoljno aktivna pa dodajte sebi malo žute.

Zanimljiva tema, zar ne? Čisto kao ideja, ako ništa drugo.

Bila ideja ili ne, ja sam pronašla svoju tematiku za ići dalje i o njoj ćete imati priliku češće čitati. :-)

Informacije o čakrama preuzete su iz navedene knjige, a sve ostalo je interpretacija na temelju vlastitog iskustva. :-)

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »