Birthday pizza
Postao mi je običaj Flow timu za rođendane donositi hranu. :-D
Dražen je za svoj naručio pizzu. A u vrijeme rođendana ja sam bila privremeno onesposobljena i za kuhanje i za život općenito. :-D
Sada, kad sam se zvanično vratila u kuhinju (ali turbo laganica), stigla je i ta pizza.
Sastojci za tijesto
300g pirovog brašna
100g heljdinog brašna
100g bijelog brašna
Pola suhog kvasca
1 žličica meda
250ml vode
1 žličica aktivnog ugljena
1 i pol žličica soli
1 žličica suhog medvjeđeg luka
Maslinovo ulje
U mlaku vodu stavite pola suhog kvasca, žličicu meda, žličicu aktivnog ugljena i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira. Do tada sva brašna pomiješajte, prosijte, dodajte sol i medvjeđi luk. Dodajte vodu s kvascem u brašno i zamijesite tijesto. Dodajte žlicu ili dvije vode ako vam se učini da je tijesto presuho. Premažite ga maslinovim uljem, pokrijte i ostavite da se udvostruči. Podijelite na dva dijela pa oblikujte pizze po želji.
Sastojci za nadjev
400ml umaka od rajčice
15 ak listova bosiljka
Sol, papar i žličica kokosovog šećera
Mozzarella
Crne i zelene masline
Pecorino
Parmezan
Rikula
Cvijet vlasca
Sjemenke suncokreta i buče
Kuhajte na najslabijoj vatri umak od rajčice s bosiljkom, soli, paprom i šećerom sve dok se ne reducira na pola. Promiješajte tu i tamo, ja sam kuhala nekih 15-20 minuta.
Rikulu operite i osušite, dodajte joj cvijet vlasca pa pokapajte s malo limunovog soka i maslinovog ulja.
Zagrijte pećnicu na najjaču temperaturu i rešetku spustite na najnižu visinu. Na tijesto stavite umak od rajčice (malo ohlađen) i stavite peći 10 minuta. Izvadite, nakidajte mozzarellu, poslažite crne i zelene masline, naribajte pecorino, pospite sjemenkama i vratite peći još 3 minute.
Izvadite pizzu i malo ohladite pa na nju stavite rikulu i vlasac. Naribajte još parmezana i navalite!
Dobar tek!