FLOWarica

Objavljeno:

Čudesni Curry

Curry ("kari") potječe iz Indije i asocira nas na jelo bogato začinima. Curry i je mješavina 5 do 30 različitih začina koje se razlikuju ovisno o kuharu, području, kasti i običajima.

Tradicionalna indijska začinska mješavina je garam masala koju osobno obožavam. Riječ garam znači "vrućina", a masala - smjesa. Garam označava intenzitet začina, ne ljutinu kao chilly.

Mješavina ovisi o regiji i osobnom ukusu. Sjeverozapad Indije koristi klinčić, kardamom, cimet i muškatni oraščić i meni je ta kombinacija odlična. Crni papar dodajte samo ako ćete ju koristiti odmah, stajanjem miris slabi, ali i mijenja karakter garam masale. Svi sastojci se melju i pohrane u staklenku. Zahtjeva 5 minuta vašeg vremena, a mješavina je u stanju transformirati vaše jelo. :-)

Osnovu curry mješavine čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno o recepturi dodatni začini su chilly, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crni i bijeli papar (osobno koristim šareni papar jer ga jako volim).

Curry prah se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio kao pomoć probavi, iritabilnom crijevu, poticao je rad jetre i pomagao u mnogim probavnim smetnjama.

Kurkuma u organizmu djeluje kao antioksidans, kumin potiče probavu i ublažava crijevne grčeve, a đumbir i vaš želudac se jako vole jer neutralizira njegovu kiselinu i umiruje mišićni tonus želuca.

Moram priznati da u posljednje vrijeme sve više čitam i istražujem namirnice. Pretvaram se da sam u školi. Ali u školi kakvu ja zamišljam da treba biti, motivirajuća, koja me gura naprijed i tjera da istražujem sve više i više. :-D

Fasciniraju me i znanstvena istraživanja.

Studija objavljena u stručnom časopisu Artritis&Rheumatism pokazala je da curry zahvaljujući kurkumi, odnosno kurkuminu vrlo uspješno sprječava oticanje zglobova koje se događa kod artritisa.

Studije na Sveučilištu Los Angeles, Singapur, Leicester ispitivale su djelovanje istog sastojka na mogućnost prevencije i liječenje raka. Otkriveno je da može spriječiti rak debelog crijeva i želuca.

Stručnjaci za prehladu i gripu, preporučuju curry kao prevenciju zimskih prehlada.

Nutricionisti ga preporučuju zbog visokog udjela vlakana koji povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava razvojem crijevne mikroflore i potičući rad debelog crijeva.

* kurkumu čuvajte u tamnim bočicama jer direktno svjetlo narušava njenu boju i oštrinu

Curry možete pripremati s voćem i povrćem koje se kratko termički obrađuje i zadržava hranjiva svojstva.

Idealan je uz domaći svježi kumkvat koji ovom jelu daje skroz novu dimenziju.

Za pripremu curryja koristim začinsku mješavinu masalu i dodajem začine koji su mi u tom trenutku zanimljivi. Suhe začine prepržim na tavi dok ne počnu otpuštati miris pa ih ohlađene meljem u mužaru ili mlincu za kavu (ovisno koliko vremena imam, mlinac je puno brži :-)

Osim suhog praha, moguće je pripremiti i pastu koja može stajati tjedan/dva u hladnjaku ili duže u zamrzivaču. Osobno, obožavam curry paste i jako ih često radim. Nemam nikakvo pravilo i sve radim od onog što imam u svojoj kuhinji.

Curry je savršen uz meso, ribu, morske plodove, povrće, mahunarke, žitarice. Koristila sam ga u mariniranju kozjeg sira i oduševilo me okusom. Možete ga dodati tijestu palačinki i nakon toga puniti nadjevima po želji. Čokoladni umak obožava curry. O svemu tome će biti još riječi, a imat ćete priliku probati sve navedeno u foodZONA zalogajnici. :-)

Recept za curry pastu koju vidite na fotografijama :

Zagrijte tavu pa u nju stavite 2 žličice garam masale, 1 žličicu kumina, 1 žličicu sjemenki korijandera, 3 žlice kokosovog čipsa. Tostirajte dok ne zamiriše pa prebacite u mlinac za kavu kada se ohlade. Sameljite. Dvije šake rikule isjeckajte na krupne komade, stavite u blender, dodajte 2 češnja češnjaka, komadić đumbira, 1 žličicu šarenog papra, 1 žlicu dimljene paprike, 1 chilly sa sjemenkama, mješavinu preprženih začina, pola žličice soli i dvije žlice maslinovog ulja. Sve dobro izblendajte i dodajte još ulja ako želite rjeđu pastu. Pohranite u steriliziranu staklenku.

Ovom pastom uz sok pola limuna sam marinirala kozice i pravila fish curry u kojem sam pirjala luk, još malo češnjaka, đumbira i chillyja, curry paste (ostatak spremite u hladnjak), dodala crvenu leću, veggie temeljac, kurkumu i kokosovo mlijeko. Kad vam je leća kuhana, dodate kozice i nakon tri minute, ugasite vatru, dodate nasjeckani peršin, svježi kumkvat i navalite na fish curry s rižom. Nisam pisala recept od riječi do riječi jer ga nemam. Odluka koju sam donijela je voditi se svojim okusom u trenutku kuhanja. Bez puno filozofije. :-)

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »