Lepinje s hummusom
Ove su lepinje idealne za sezonu špinata koja je trenutno u svom punom sjaju. Obogaćene pirovim brašnom i zlatnim lanom,mljevenim u trenutku kada sam mijesila tijesto jer su najbolje svježe mljevene. Kao i sve ostalo, uvijek je najbolje birati svježe ako je to moguće. Ja posebno volim to što špinat barem neposredno prije konzumacije jer ga imamo u bašči. Zato mi je proljeće posebno drago godišnje doba iako je kalendarski još uvijek zima. ;-)
Hummus...
Što reći o hummusu a da već nije rečeno? ;-) Kombinacija paste od sezama i slanutka je naprosto neodoljiva. To je baza, a ostatak čista kreativnost. Što god vam padne na pamet može biti dio vašeg hummusa. Recimo to tako. ;-) Prije par dana sam ga radila s našim vrtnim matovilcem i ostala oduševljena. Iako u toj kombinaciji nisam stavila pastu od sezama jer nju radim sama i tada nisam imala vremena za taj proces. Ali mislim da je kuhanje zapravo zabavno baš zato što sve funkcionira dobro ako imate dobre namirnice i u nedostatku neke,lako ju ili izbacite ili zamijenite. :-) U ovom sam se slučaju odlučila za klasični hummus, a kad pokušate s njim, samo dodate okuse po želji (špinat,matovilac,rikulu,ciklu,medvjeđi luk-ta kombinacija je vrh jer u hummus svakako ide češnjak, a ovo je divlji češnjak i još je zelene boje).
Mrkva je ovdje za još malo dodatne boje,teksture i svih vrijednih sastojaka koje sadrži, čisti nam organizam i poboljšava izgled kože, čak i to je dovoljno samo po sebi. :-)
A alfa alfa klice? Napokon sam se opet odvažila pokušati uzgojiti svoje klice i pratila sam upute s Veganica bloga. Hrskave i tako punog okusa, meni istovremeno slatke i ljutkaste. Prava mala bomba vitamina i minerala. Zbog klorofila koje sadrže potpomognuta je oksidacija stanica pa dolazi do kvalitetnije izmjene tvari, regeneracije stanica i jačanja imuniteta. Niskokalorične namirnice koje vam daju dnevnu dozu proteina i dijetalnih vlakana. Ako poželite eksperimentirati u kuhinji,nećete požaliti s uzgojem klica ni s uputama na veganica.hr. Naručila sam ih iz Tvornice zdrave hrane,povoljne su i organske,što je jako bitno jer ne želite jesti kemijski tretirane klice. Nema potrebe za tim,bolje ih je onda ni ne konzumirati. :-D
Slijede recepti i nadam se da ćete ih isprobati.
LEPINJE SA ŠPINATOM
120g blanširanog špinata
2 žlice grčkog jogurta, po mogućnosti domaćeg :-)
50g mljevenog zlatnog lana
150g pirovog brašna
Sol,papar
Špinat najprije operite,pa ga prelijte kipućom vodom i ostavite minutu. Do tada u blenderu smiksajte lanene sjemenke. Ocijeđeni špinat stavite u blender,dodajte jogurt,sol,papar pa izblendajte. Dodajte brašno i još malo blendajte. Rukama umijesite tijesto i stavite na pola sata ili preko noći u hladnjak. Podijelite ga na 8 dijelova i razvucite valjkom za tijesto na debljinu 1 cm. Pecite na teflonskoj tavi uz ništa ili malo maslinovog ulja,minutu sa svake strane.
PAPRENA MRKVA
3 veće mrkve
4 žlice suncokretovih sjemenki
Chilly pahuljice
Sol, papar
Opranu mrkvu naribajte i ubacite ribani češnjak. Začinite po ukusu pa pecite 4 minute na žličici maslinovog ulja. Tostirati suncokretove sjemenke pa ih dodati u mrkvu. Ohladiti ili servirati toplo na lepinji i hummusu.
HUMMUS
Otprilike 5 žlica sezama
Jedna manja konzerva slanutka
1 češanj češnjaka
Sol, papar
5 žlica maslinovog ulja
Na teflonskoj tavi stavite tostirati sezam. Pazite da ga ne tostirate predugo jer bi mogao postati gorak i ni malo ukusan. Čim se počne osjetiti miris sezama,dignite tavu pa ju malo tresite iznad vatre. Prebacite u blender i blendajte sezam do paste. Dodajte slanutak, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar pa blendajte dok se sve ne sjedini i postane kompaktan namaz. Dodajte još maslinovog ulja ako želite da bude još više kremastiji i maziviji.
Slijedi slaganje vašeg odličnog obroka! Lepinju namažite obilnom količinom hummusa, dodajte mrkvu i klice i uživajte!!!