Uskršnji slatki kruh

Bliži nam se Uskrs i evo jedne ideje kako upotpuniti svoj blagdanski stol. Lijepo izgleda, kuća vam miriše od njega i ono najbitnije, jako brzo nestane. Barem je tako kod nas.;-)
Nisam sigurna kako se pravi Uskršnja pinca, ali ovo bi možda moglo biti nešto slično.
Mene podsjeća na talijanski Panettone.
I stvarno je predobar!
SASTOJCI ZA TIJESTO
1 jaje
2 žumanjka
80 ml toplog mlijeka
1 suhi kvasac
40g otopljenog maslaca
Sok pola naranče
Korica jedne naranče
4 kapi arome badema
4 kapi arome naranče
1 žlica vanilije
50 g šećera
Prstohvat soli
350g bijelog glatkog brašna
U toplo mlijeko stavite kvasac, dodajte žličicu šećera iz onih 50g i ostavite da se aktivira. Otopite maslac i ohladite ga. Jaje i žumanjke miksajte sa šećerom dok se ne udvostruče pa dodajte vaniliju i druge arome, koricu i sok naranče te otopljeni maslac. Dodajte kvasac s mlijekom i brašno s prstohvatom soli. Miksajte nastavcima za tijesto 5 minuta pa još 5 minuta ručno. Ostavite da se diže 2 sata pokriveno krpom. Do tada pripremite nadjev.
NADJEV
100g maslaca sobne temperature
50g grožđica
50g brusnica
70g sjeckanih badema
1 vanilin šećer
Idealno bi bilo natopiti brusnice i grožđice u soku jadne i pol naranče (taman potrošite i polovicu koja vam je ostala od tijesta) odmah čim mijesite tijesto (a još idealnije je da budu preko noći u tom soku). Ako volite rum, možete staviti i njega umjesto soka. Nasjeckajte bademe na sitno. Maslac mora biti skroz mekan i maziv kako vam se tijesto ne bi kidalo prilikom premazivanja.
Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvući što tanje. Premazati ga maslacem pa po njemu posuti brusnice, grožđice, bademe i vanilin šećer. Zarolati ga u oblik kobasice i rolati u visinu i u krug. U dublju tavu koja vam može ići u pećnicu staviti papir za pečenje, na njega kruh i oko njega prsten od kalupa za okrugle torte, tako vam kruh neće ići u širinu nego visinu, što je ovdje cilj. ;-)
Zagrijati pećnicu na 200°C. Peći kruh 15 minuta pa smanjiti pećnicu na 180°C i peći još 45 minuta. Ako primijetite da počinje zagarati, stavite komad folije na njega. Nakon pečenja premazati maslacem i potpuno ohladiti. Posuti šećerom u prahu.
Preostaje uživati u zaista odličnom okusu, pogotovo ako volite spoj ovih aroma kao ja. :-)