FLOWarica

Objavljeno:

Uskršnji slatki kruh

Uskršnji slatki kruh

Bliži nam se Uskrs i evo jedne ideje kako upotpuniti svoj blagdanski stol. Lijepo izgleda, kuća vam miriše od njega i ono najbitnije, jako brzo nestane. Barem je tako kod nas.;-)


Nisam sigurna kako se pravi Uskršnja pinca, ali ovo bi možda moglo biti nešto slično.

Mene podsjeća na talijanski Panettone.

I stvarno je predobar! 

SASTOJCI ZA TIJESTO

1 jaje

2 žumanjka

80 ml toplog mlijeka 

1 suhi kvasac 

40g otopljenog maslaca

Sok pola naranče 

Korica jedne naranče 

4 kapi  arome badema

4 kapi arome naranče  

1 žlica vanilije

50 g šećera 

Prstohvat soli

350g bijelog glatkog brašna 

U toplo mlijeko stavite kvasac, dodajte žličicu šećera iz onih 50g i ostavite da se aktivira. Otopite maslac i ohladite ga. Jaje i žumanjke miksajte sa šećerom dok se ne udvostruče pa dodajte vaniliju i druge arome, koricu i sok naranče te otopljeni maslac. Dodajte kvasac s mlijekom i brašno s prstohvatom soli. Miksajte nastavcima za tijesto 5 minuta pa još 5 minuta ručno. Ostavite da se diže 2 sata pokriveno krpom. Do tada pripremite nadjev.

NADJEV

100g maslaca sobne temperature

50g grožđica

50g brusnica

70g sjeckanih badema

1 vanilin šećer 

Idealno bi bilo natopiti brusnice i grožđice u soku jadne i pol naranče (taman potrošite i polovicu koja vam je ostala od tijesta) odmah čim mijesite tijesto (a još idealnije je da budu preko noći u tom soku). Ako volite rum, možete staviti i njega umjesto soka. Nasjeckajte bademe na sitno. Maslac mora biti skroz mekan i maziv kako vam se tijesto ne bi kidalo prilikom premazivanja.

Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvući što tanje. Premazati ga maslacem pa po njemu posuti brusnice, grožđice, bademe i vanilin šećer. Zarolati ga u oblik kobasice i rolati u visinu i u krug. U dublju tavu koja vam može ići u pećnicu staviti papir za pečenje, na njega kruh i oko njega prsten od kalupa za okrugle torte, tako vam kruh neće ići u širinu nego visinu, što je ovdje cilj. ;-)

Zagrijati pećnicu na 200°C. Peći kruh 15 minuta pa smanjiti pećnicu na 180°C i peći još 45 minuta. Ako primijetite da počinje zagarati, stavite komad folije na njega. Nakon pečenja premazati maslacem i potpuno ohladiti. Posuti šećerom u prahu.

Preostaje uživati u zaista odličnom okusu, pogotovo ako volite spoj ovih aroma kao ja. :-)

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »