FLOWarica

Objavljeno:

Savršena pita s umakom od sira

Ovo je jedna od najboljih pita ako se pita moje nepce. A pita me se pa evo i recepta. ;-)

Tijesto će vas svakako ugodno iznenaditi i ako ste ljubitelj tijesta kao ja, uvjeravam vas da ju trebate pokušati napraviti. ;-)

Znate i da sam teški ljubitelj začinskog bilja i volim ga kombinirati sa svim što kuham. Ovdje sam odlučila kadulji dati čast da zasja.

Jer što je bolje od čipsa kadulje?!

Možda samo čips od bosiljka. ;-D

Nadjev ove pite?

Zapravo bi trebao biti spajanje sastojaka koje volite. Obožavam sireve i ovdje sam željela da sir odigra veliku ulogu. Jer uz dobar umak od sira možete dodati pečeno povrće po želji. Pravila sam s ovim tijestom pečenu cvjetaču s češnjakom i maslinovim uljem i bilo je odlično. U toj kombinaciji sam koristila mascarpone s gorgonzolom umjesto kozjeg sira. I njih sam pekla u kalupima za muffine što je odlično ako radite neki finger food.

Danas sam se ipak odlučila za jednu veliku pitu u okruglom kalupu. I od sira sam koristila naš domaći kozji kojeg sam jučer napravila. A vjerovali ili ne, ovo je pita s junetinom dinstanom na luku (mama je pripremala to gulaš pa sam ukrala dio mesa). :-)

Krenimo na recept!

TIJESTO

150g maslaca

160ml vode

380g bijelog glatkog brašna 

Pola žličice soli

Listići kadulje

NADJEV

30 g maslaca

1 vrhom puna žlica brašna

200ml mlijeka

2 pune žlice kajmaka ili slatkog vrhnja

100g svježeg, mladog kozjeg sira

Dobar prstohvat soli i šarenog papra

Cca 200 g junetine

2 luka

1 jaje

POSTUPAK

Sitno isjeckajte luk pa dinstajte kockice junetine dok ne postane mekana. Morat ćete podlijevati vodom kako ne bi izgorjela. 

Na srednje jakoj vatri otopite maslac za nadjev pa mu dodajte žlicu brašna, miješajući da razbijete grudice. Lagano dodajte toplo mlijeko dok umak ne postane gladak. Stavite kajmak i sir koji ćete koristiti, posolite, popaprite. Kušajte pa začinite po ukusu. Poklopite i bacite se na izradu tijesta.

Pećnicu zagrijte na 200°C s ventilatorom. U malo većoj posudi na srednje jakoj vatri otopite maslac, vodu i sol. Dodajte prosijano brašno pa mikserom s nastavcima za tijesto povežite sve dok ne dobijete sitne mrvice. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu pa ga minutu, dvije mijesite. Prebacite na masni papir (i njega mrvicu pobrašnite) pa poklopite drugim masnim papirom. Valjkom za tijesto rastanjite na debljinu cca 1cm. Ako radite u kalupima za muffine, režite na veličinu muffina, a ako se odlučite za veliki kalup samo prebacite razvaljano tijesto u njega. Prije toga kalup lagano namastite maslacem. Prijeđite valjkom za tijesto po rubovima kalupa kako bi odstranili višak tijesta jer vam treba za poklopac pite. S ostatkom tijesta napravite sve isto kao ranije samo mu pred sam kraj valjanja dodajte listiće kadulje i laganu ju utisnite valjkom u tijesto. 

Na tijesto u kalupu za pečenje istresite umak od sira pa na njega stavite dinstanu junetinu. Poklopite poklopcem od tijesta. Ovdje vam masni papir puno pomaže jer s njim možete na jednostavan način prebaciti tijesto pa ga onda samo skinuti. Utisnite rubove vilicom. Premažite pitu lagano umućenim jajetom, a kadulju maslinovim uljem. Sredinu pite zarežite nožem u križ kako bi para izašla van.

Pecite 25 minuta.

Ako želite da ovo bude bezmesna pita, cca 400g cvjetače, brokule, blitve (što god imate) nakidajte na cvjetiće, dodajte ribani češnjak, posolite i popaprite pa prelijte s dvije žlice maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte i pecite na 200°C 10-15 minuta dok ne pozlati pa povrće stavite na umak od sira.

Ovu sam pitu poslužila uz krumpir uvaljan u palentu i dvije vrste sira i umak od jogurta, senfa i kopra. 

Ako želite recept i za to (a vjerujte da želite), samo trebate reći. ;-)

Sezona je domaćeg krumpira i prava je šteta ne koristiti ga.

U slast!

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »