FLOWarica

Objavljeno:

Varivo s mladim batatom i raštikom

Danas sam zavirila u zemlju u potrazi za batatom koji se raširio baščom. I našla sam ga. Bijeli s ljubičastom korom. Bijeli babat je savršen jer nije sladak kao ostali i u ovoj kombinaciji bio je raj za nepce (prečesto se razbacujem ovom izjavom u posljednje vrijeme, ali šta da radim kad je zaista bio upravo takav). :-D

Raštika me snima već neko vrijeme u vrtu, neutralnog je okusa, niskokalorična i prepuna minerala i vitamina. Najbolje ju je ostaviti 10ak minuta nakon branja kako bi enzim mirozinaza aktivirao hranjive tvari koje sadrži. Vitamin C također blagotvorno djeluje na mirozinazu pa ju možete poprskati limunovim sokom i povećati koncentraciju hranjivih tvari.

Moram priznati da mi ovo ljeto baš traži ovakva variva. Iako ga je jako jednostavno pripremiti, okus nikako ne odaje tu jednostavnost. Kokosovo mlijeko,curry i đumbir su idealna kombinacija.

Leća savršeno odgovara curryju pa me ovo jelo jako podsjeća na Indiju i njihovu kuhinju koja mi je oduvijek draga. U ovom varivu ima tendenciju zgrušavanja jer se kuhanjem raskuha pa ako želite leću u punom obliku, koristite smeđu ili zelenu.

SASTOJCI

Žlica maslinovog ulja 

1 manji ljubičasti luk (40g)

10g češnjaka, naribanog

10g sjeckanog đumbira

100 g bijelog batata 

50g narančaste leće

1 žličica curryja

40g raštike

360ml kipuće vode

100g kokosovog mlijeka

10g svježeg peršina

30g indijskih oraščića

60 g basmati riže

POSTUPAK

Basmati rižu kuhajte 10 minuta u 150ml posoljene vode. Ugasite vatru i ostavite dok pripremate varivo. Na žlici maslinovog ulja pirjajte sitno sjeckani luk dok ne omekša, dodajte češnjak i đumbir pa pirjajte minutu. Batat narežite po želji, dodajte ga u tavu i začinite curryjem. Poklopite pa pirjajte 5 minuta na laganoj vatri. Dodajte leću i vodu, posolite i popaprite po ukusu. Poklopite i ostavite 10ak minuta da se sve zajedno kuha. Dodajte kokosovo mlijeko, sjeckanu raštiku i sjeckani peršin pa kuhajte 5 minuta. Kušajte i začinite još po ukusu. Dodajte rižu i ostavite 5 minuta da odmori. Do tada tostirajte indijske oraščiće i pospite po varivu. Poslužite s još svježeg peršina i kruhom po želji (iako uopće nije potreban).

Mi smo danas imali foccaciu s rajčicama i začinskim biljem i ja sam ju pojela nakon variva. (Nisam joj mogla odoljeti).

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »