FLOWarica

Objavljeno:

Sirove kokos kocke

Kokos još nazivaju drvom života. Sve njegove izvedenice su lako probavljive i teško da je itko na njega alergičan. Mene uvijek asocira na tropske krajeve i jako bi ga rado imala u dvorištu da može uspijevati na kontinentu. :-) Ne mogu odlučiti gdje mi je najdraži, ali moram priznati da jako volim koktele s kokosom. :-P

Iako je ovaj desert stvarno nešto što ne bi ni mrvicu dorađivala, voljela bi ga vidjeti u malo višem izdanju pa ako imate još manji lim za pečenje pokušajte ga napraviti u njemu. Moj lim je dimenzija 20×24cm.

Fotkice koje ću ovdje staviti nisu vezane samo uz kokos kocke nego uz dolazak Flow tima u kućnu foodONA zalogajnicu. :-D

Foto by @mj_mover

Pravila sam mediteransku trganu piletinu s tortiljama i salatom od kupusa, mrkve i jabuke. Taj ćete recept morati malo pričekati jer nisam pisala mjere dok sam ga radila. 

Recept za tortilje mi je otprilike uvijek isti i već ga imam na svom blogu, ali pisat ću jednom i o ovima. Začinjene su mediteranskim začinima.

Imali su priliku probati i granitu od lubenice koju nikako da natipkam dok joj je još sezona i easy peasy popsicles koje sam objavila u #FLOWarici. Da ne bude sve na "papiru", draže mi je kad se moji recepti degustiraju jer ukusi su različiti i uvijek mi je izazov čuti drugo mišljenje. :-)

Foto by @mj_mover

Slijedi i recept za sirove kokos kocke. :-)

SASTOJCI 

Prvi sloj 

120 g pečenih badema (pecite 5 minuta na 180°C ili ih tostirajte na tavi)

120g paste od datulja (mogu i datulje, ako su suhe namočite ih u vrućoj vodi pa tu vodu koristite kasnije jer će smjesa biti mrvicu suha)

40 g kakaa

Prstohvat soli

Za kokos kremu :

150g kokosa

80 g kokosovog vrhnja (limenku kokosovog mlijeka stavite u hladnjak i na površinu će izaći kokosovo vrhnje)

30 ml kokosovog ulja 

60 ml meda

Za glazuru trebate:

200g tamne čokolade 

40ml kokosovog ulja

Kokosov čips

POSTUPAK

Pastu od datulja ili očišćene datulje prelijte kipućom vodom i ostavite 5 do 10 minuta. Tekućinu sačuvajte, a datulje blendajte s bademima, kakaom i solju. Smjesa će biti malo suha pa dodajte žlicu po žlicu vode u kojoj su se namakale datulje dok se sve skupa ne poveže. Stavite papir za pečenje u kalup dimenzija 20×24cm (ako želite viši kolač idealno bi bilo koristiti još manji kalup) i utisnite podlogu od datulja i badema. Stavite u hladnjak dok pripremate kokos kremu.

Sve sastojke za kokos kremu stavite u blender i blendajte. Utisnite na podlogu od datulja i badema pa vratite da se hladi dok pravite glazuru.

Rastopite čokoladu s kokosovim uljem na laganoj vatri. Ako se bojite da ne zagori radite to na pari. Moram priznati da to skoro nikad ne radim, samo je bitno da ju stalno miješate i ugasite čim se veća količina čokolade rastopi. Ugasite vatru i miješate dok se sve ne rastopi. Ništa prekomplicirano. Možete to napraviti i u mikrovalnoj, isto tako jako pažljivo uz stalna miješanja.

Prelijte glazuru preko kokos kreme, pospite kokosovim čipsom i ohladite barem par sati. Režite oblik koji želite i poslužite.

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »