Sirove kokos kocke
Kokos još nazivaju drvom života. Sve njegove izvedenice su lako probavljive i teško da je itko na njega alergičan. Mene uvijek asocira na tropske krajeve i jako bi ga rado imala u dvorištu da može uspijevati na kontinentu. :-) Ne mogu odlučiti gdje mi je najdraži, ali moram priznati da jako volim koktele s kokosom. :-P
Iako je ovaj desert stvarno nešto što ne bi ni mrvicu dorađivala, voljela bi ga vidjeti u malo višem izdanju pa ako imate još manji lim za pečenje pokušajte ga napraviti u njemu. Moj lim je dimenzija 20×24cm.
Fotkice koje ću ovdje staviti nisu vezane samo uz kokos kocke nego uz dolazak Flow tima u kućnu foodONA zalogajnicu. :-D
Foto by @mj_mover
Pravila sam mediteransku trganu piletinu s tortiljama i salatom od kupusa, mrkve i jabuke. Taj ćete recept morati malo pričekati jer nisam pisala mjere dok sam ga radila.
Recept za tortilje mi je otprilike uvijek isti i već ga imam na svom blogu, ali pisat ću jednom i o ovima. Začinjene su mediteranskim začinima.
Imali su priliku probati i granitu od lubenice koju nikako da natipkam dok joj je još sezona i easy peasy popsicles koje sam objavila u #FLOWarici. Da ne bude sve na "papiru", draže mi je kad se moji recepti degustiraju jer ukusi su različiti i uvijek mi je izazov čuti drugo mišljenje. :-)
Foto by @mj_mover
Slijedi i recept za sirove kokos kocke. :-)
SASTOJCI
Prvi sloj
120 g pečenih badema (pecite 5 minuta na 180°C ili ih tostirajte na tavi)
120g paste od datulja (mogu i datulje, ako su suhe namočite ih u vrućoj vodi pa tu vodu koristite kasnije jer će smjesa biti mrvicu suha)
40 g kakaa
Prstohvat soli
Za kokos kremu :
150g kokosa
80 g kokosovog vrhnja (limenku kokosovog mlijeka stavite u hladnjak i na površinu će izaći kokosovo vrhnje)
30 ml kokosovog ulja
60 ml meda
Za glazuru trebate:
200g tamne čokolade
40ml kokosovog ulja
Kokosov čips
POSTUPAK
Pastu od datulja ili očišćene datulje prelijte kipućom vodom i ostavite 5 do 10 minuta. Tekućinu sačuvajte, a datulje blendajte s bademima, kakaom i solju. Smjesa će biti malo suha pa dodajte žlicu po žlicu vode u kojoj su se namakale datulje dok se sve skupa ne poveže. Stavite papir za pečenje u kalup dimenzija 20×24cm (ako želite viši kolač idealno bi bilo koristiti još manji kalup) i utisnite podlogu od datulja i badema. Stavite u hladnjak dok pripremate kokos kremu.
Sve sastojke za kokos kremu stavite u blender i blendajte. Utisnite na podlogu od datulja i badema pa vratite da se hladi dok pravite glazuru.
Rastopite čokoladu s kokosovim uljem na laganoj vatri. Ako se bojite da ne zagori radite to na pari. Moram priznati da to skoro nikad ne radim, samo je bitno da ju stalno miješate i ugasite čim se veća količina čokolade rastopi. Ugasite vatru i miješate dok se sve ne rastopi. Ništa prekomplicirano. Možete to napraviti i u mikrovalnoj, isto tako jako pažljivo uz stalna miješanja.
Prelijte glazuru preko kokos kreme, pospite kokosovim čipsom i ohladite barem par sati. Režite oblik koji želite i poslužite.