Novosti

Objavljeno:

Naizgled veliko ne znači uvijek jako i funkcionalno

Naizgled veliko ne znači uvijek jako i funkcionalno

U slučaju da to niste do sada primijetili naše stražnjice su poprilično čudesne. Osim što pomažu pri ispravljanju držanja tijela, omogućuju hodanje, isto tako daju ogromno zadovoljstvo kod postignutih estetskih promjena. Zbog toga je iznimno važno znati na koji način ih probuditi iz dubokog sna. Onog sna u koji su uplovile kada nam je sjedenje postalo opravdan razlog. Događa se to da mišić, koji po prirodi ima ogromnu ulogu, ostaje neaktivan. Mišić stražnjice bi trebao biti aktivan i kod svakodnevnih aktivnosti poput hodanja i penjanja stepenicama, a pogotovo prilikom vježbanja. Ako su gluteusi neaktivni, njihovu ulogu preuzimaju drugi mišići zbog čega dolazi do disfunkcije mehanizma i kao krajnji rezultat je moguća ozljeda ili nezadovoljstvo zbog nepostignutih očekivanih rezultata.

Prije svega upoznajmo se sa svojim tijelom i mišićima. Naša stražnjica je zapravo tim koju čine tri mišića: gluteus maximus, gluteus medius i gluteus minimus. Površinom najveći je gluteus maximus od kojega, aktivacijom, imamo lijep oblik i izgled stražnjice. Gluteus medius i minimus su manji, ali njihova važnost je također značajna jer nam oni npr. omogućuju stabilnost tijela dok smo oslonjeni na jednoj nozi.

Naizgled veliko ne znači uvijek jako i funkcionalno. To možemo primijetiti na primjeru hoda u kojem naš tim gluteusa sudjeluje u fazi odgurivanja stopala od podlogu. U trenutku kada stopalo stvori kontakt s podlogom trebalo bi doći do aktivacije gluteusa i najšireg leđnog mišića. Ali, ako aktivacije nema, opterećenje završi tamo gdje nije predodređeno. Najčešća posljedica toga je bol u donjem dijelu leđa.

Svjesni problema neaktivnih gluteusa osmislili smo program Booty Alert u kojemu budimo gluteuse iz dubinskog sna svjesnom aktivacijom i pažljivim odabirom vježbi. Ako stavimo funkcionalnost stražnjice na prvo mjesto, izgled će sam doći.

Autor: Martina

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »