Novosti

Objavljeno:

Što tinejdžeri misle o fitnessu?

Što tinejdžeri misle o fitnessu?

Bilo bi čudno da netko danas ne zna što je to fitness, zar ne? U današnje vrijeme sve se više razgovara, raspravlja i pridaje se pažnja upravo tom "trendu". Odemo li na Facebook ili Instagram, danas najpopularnije društvene mreže, vidjet ćemo mnoštvo stranica posvećenih upravo fitnessu, zdravom načinu života i sličnom. Oko nas neprestano kruže slike utegnutog i ravnog trbuha, tzv. six packa, podignute i zategnute guze, bicepsa, tricepsa i gotovo svih dijelova tijela. Tako nam je na neki način nametnuto kako bismo mogli savršeno izgledati.

No koliko smo zapravo mi, tinejdžeri upoznati sa značenjem pojma fitness? Anketirali smo šezdesetak mladih u dobi od 12 do 14 godina o tome, a tijekom provođenja ankete dobili smo "dvojne" rezultate. Mladi koji se aktivno bave sportom (nogometom, košarkom, veslanjem, borilačkim sportovima...) upoznati su s takvim načinom života, a većina ostalih?

Fitness je pojam za sve što nas čini fit, označava stanje dobrog tjelesnog i mentalnog zdravlja, dobre tjelesne kondicije nastale kao rezultat redovitog tjelesnog vježbanja i pravilne prehrane - to je potpuno objašnjenje našeg glavnog pojma. Kada spomenemo riječ fitness, većina naših sugovornika pomisli na sprave, teretanu i vježbanje, a gotovo nitko nije spomenuo zdravu i pravilnu prehranu. Također, većina mladih nije upoznata s različitim fitness programima poput: aerobika, zumbe, pilatesa, plesa... Misle da ljudi koji se bave fitnessom to rade da bi smršavili ili "nabildano" izgledali. Mi, neprofesionalci, odmah pomislimo na svote novca koje moramo izdvajati na teretanu, osobne trenere i slično. Fitness i modna industrija, surađujući, stvorile su "sliku savršenog tijela", pogotovo kod žena. Zbog toga puno mladih cura misli da imaju višak kilograma jer nemaju tijelo u skladu s nametnutim standardima.

Stav većine tinejdžera koje smo anketirali prilično je iskrivljen i negativan. Sumnjam da je itko mislio da će mladi o fitnessu koji je zdrav i pozitivan način tjelovježbe i prehrane, najvjerojatnije zahvaljujući društvenim mrežama, stvoriti tako pogrešnu sliku. To stavlja u zadatak da se treneri, učitelji, roditelji te mladi sportaši aktiviraju i mladima pokažu pravu sliku o fitnessu. Ta i stara narodna poslovica kaže U FIT TIJELU JE ZDRAV DUH. ;)

Izjave iz anketa:
Što je fitness?
... trening za mršavljenje.
... oblik treninga na kojem se gube kilogrami, valjda.
... vježbe i dijete koje pomažu pri mršavljenju i(li) klesanju tijela.
... vrsta tjelovježbe za izgaranje sala uz dijetu.
... mjesto gdje vježbaš da budeš fit.
Što misliš o fotkama utreniranih dijelova tijela na društvenim mrežama?
Takve osobe se samo hvale.
Precijenjene su te fotke pločica, bicepsa...
Meni je to ok. Najdraže su mi slike prije i poslije.
Lijepo je dok nije pretjerano.
Živcira me kad žene slikaju svoje guze i kad su muškarci previše nabildani.
Ne mislim o njima. Danas su utrenirani dijelovi svi - osim glave!
Mislim da te fotke ljude inspiriraju da i sami krenu u zdraviji život.

Autor: Ines Šimunović, 8. razred.

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »