Novosti

Objavljeno:

5 dobrobiti vježbanja u grupi

5 dobrobiti vježbanja u grupi

1.VODSTVO INSTRUKTORA

Grupni programi se odvijaju uz nazočnost instruktora koji ima mnogo zadaća prije realizacije samog treninga. Prilikom kreiranja treninga, instruktor je dužan ispoštovati razna pravila određenog treninga gdje se moraju zadovoljiti principi poput sustavnosti, postepenosti i simetričnosti, doziranja opterećenja i kvantitete izvođenja odabranih vježbi. Kroz stalnu demonstraciju vježbi, instruktor je sposoban prepoznati nedostatke obrazaca kretanja svakog pojedinca u grupi. Ako se pokaže potreba, vježbe u trenutku postaju prilagođene pojedincu kroz razne modifikacije. Time svaki polaznik dobiva dovoljno pažnje i varijacija vježbi čime se postiže sigurno dostizanje krajnjeg cilja. Kroz vlastitu karizmu i način prenošenja znanja, instruktor se brine o točnosti izvođenja vježbi, ohrabruje svakog vježbača kako bi se postigla pozitivna i poticajna atmosfera na svakom treningu.

2. SOCIJALNI FAKTOR

Čovjek je društveno biće. Kroz grupno vježbanje osoba razvija snažan osjećaj pripadnosti grupi. Time se postiže veća motivacija i cjelovitost te osjećaj odanosti. Upoznavanjem novih ljudi raznih profila dolazi do međusobnog dijeljenja iskustava i savjeta gdje osoba dolazi do spoznaje da nije sama u svom zadanom cilju, u svojim željama i problemima koje su je navele na odluku o vježbanju. Vježbač najčešće odabire grupu sličnih ili istih interesa što dovodi do lakšeg i efikasnijeg učenja, a nerijetko se događa da se druženje nastavlja i izvan termina treninga gdje se razvijaju nova poznanstva i prijateljstva.

3. RAZNOLIKI I DINAMIČNI TRENINZI

Cilj svakog grupnog treninga je očuvanje zdravlja, snage i fizičke forme kroz sustavne, primjerene i zanimljive treninge. Konstantnim usavršavanjem i proučavanjem struke, instruktor rijetko ponavlja treninge čime se postiže raznolikost i kreativnost. Aktivacijom velikog broja mišićnih skupina vlastitim tijelom kao utegom te velikim brojem rekvizita, održava se dinamika i intenzitet. Osjećaj da se „uvijek radi nešto novo“zadržava fokus i koncentraciju vježbača do zadnjih minuta treninga, a nerijetko i razvija motivaciju za daljnji rad i redovno posjećivanje odabranih termina.

4. MOTIVACIJA

Potrebna je velika razina predanosti i osobne discipline da bi osoba održala tempo vježbanja sama za sebe. Pokazalo se da je nedostatak samomotivacije jedan od najčešćih razloga odustajanja od vježbanja, stoga vježbanje u grupi osigurava velike količine inspiracije i ohrabrenja od strane suvježbača, instruktora i na koncu – samoga sebe. Uz dobar i pozitivan tim, vođen kvalitetnim i predanim instruktorom, osoba ispituje vlastite granice, prelazi ih i ostvaruje uspjeh u postizanju zadanog cilja.

5. ZABAVA

Glazba je neizostavan dio naše dnevne rutine pa tako i većine današnjih programa za vježbanje. Ona utječe na raspoloženje, ponašanje i osjećaje, a na treninzima donosi motivaciju, inspiraciju i zabavu. Uz kvalitetan program vježbanja te odgovarajući i veseli tim zagarantirani su osmjesi i zabava.

Autor: Mihaela

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »