Tortilje s domaćim pestom od bundeve
Ovo nije brzinski recept, ali je spoj neobičnih i jako ukusnih sastojaka pa ga moram podijeliti s vama. Ne znam kako vi, ali ja obožavam bundevu u svim mogućim kombinacijama. U našem je vrtu ove godine zavladala pa eksperimentiram na sve načine koji mi padnu na pamet. Ukoliko patite od nedostatka željeza ili magnezija, uvrstite ovu namirnicu u vašu prehranu i organizam će vam sigurno biti zahvalan. Moram spomenuti da 100g bundeve sadrži samo 26 kalorija. A i cjenovno je veoma pristupačna namirnica. Moj običaj je da bundevu pečem jer mi je ukusnija od kuhane. Na 180 °C, umotanu u foliju (ili u posudi s poklopcem pa kasnije malo zapečem) sve dok ne bude dovoljno mekana da nož kroz nju lako prođe (sve ovisi i o veličini bundeve). Za ovaj pesto sam koristila Stambolku ili Turkinju, kako ju još neki zovu. Kod nas su jako velike pa sam ja pekla polovicu od koje sam dobila 2kg mesa.
PESTO OD STAMBOLKE
2kg pečene stambolke
2 žlice 100% bučinog ulja
2 žlice maslinovog ulja s chillijem (može i obično)
3 češnja pečenog češnjaka (stavim ga peći u ljusci zajedno s bundevom)
2 žlice maslaca od oraha
Šalica od 2 dcl oraha
Sol, papar
Sve sastojke izblendati u blenderu do fine smjese. Začiniti po ukusu. Ako nemate maslac od oraha, stavite još tri žlice oraha. U nedostatku blendera, možete se služiti i štapnim mikserom. Pohranite u sterilizirane staklenke ( ja ih operem i stavim u zagrijanu pećnicu na 160 °C,10 minuta) i držite na hladnom mjestu.
TORTILJE SA ŠPINATOM
*120 g pirovog brašna
*60g tapioka brašna
60g špinata
* 250ml kozje sirutke ( ili obične vode )
Sol, chilly u prahu
Sezam
I ovdje vam je blender ili multipraktik najbolji prijatelj (ja bez njega više ne mogu zamisliti posao u kuhinji). Sve sastojke,osim sezama, izblendati. Smjesu možete napraviti i dan ranije,a ako bude pregusta samo ju malo razrijediti vodom. Paziti s količinom tekućine jer ovo nisu palačinke. Nisu ni klasične tortilje, nego nešto između i smjesa treba biti malo gušća, čak ćete ju morati malo gumenom špatulicom razmazati po tavi. Tavu ugrijati i kapnuti par kapi maslinovog ulja. Izliti smjesu pa odmah posuti sezamom. Peći dok ne postane tamno zelena pa okrenuti i kraće peći s druge strane. Ako vam se učini da još nije pečena, vratite ju još malo na stranu bez sezama.
*Pir ili spelta je žitarica nastala prije pšenice, a polako se vraća i u naše kuhinje. Nije industrijski obrađen pa je definitivno bolji izbor od pšenice. Sadrži gluten, ali lakše probavljiv, obiluje proteinima i složenim ugljikohidratima zbog čega je dobar izbor za fizički aktivne osobe.
* Tapioka je čisti ugljikohidrat i koristi se umjesto gustina za zgušnjavanje jela, umaka ili pravljenje pudinga. Dolazi iz Brazila i Zapadne Indije, a u kontaktu s tekućinom pretvara se u želatinastu masu zbog čega su i ove tortilje malo žvakaste. Nema ni okus ni miris pa je odlična alternativa brašnu i gustinu.
*Kozji sir pravim sama pa uvijek imam sirutku koju koristim umjesto vode i mlijeka. Prepuna je proteina, minerala i vitamina i čest sastojak za smoothije u našoj kuhinji. Ukoliko imate problema s jetrom, ovo vam je odlična alternativa. : - ) S druge strane kozji proteini obnavljaju mišićno tkivo i pospješuju rast mišića.
SLAGANJE TORTILJE
Pesto od stambolke
Ricotta
Tortilja
Kuhano bijelo meso
Unutarnju stranu tortilje (bez sezama) namazati ricotta sirom, pestom od stambolke pa na to staviti sjeckano ili kidano kuhano bijelo meso. Zarolati kao palačinku i poslužiti uz grčki jogurt.
U slast!