FLOWarica

Objavljeno:

Pistachio Panna Cotta

Budući da mi u posljednje vrijeme najviše vremena odlazi na smišljanje menija za foodZONA zalogajnicu, nemam mnogo recepata koji mogu ići van. ;-) Međutim, ovaj je već odavno na mom blogu i samo vas podsjećam na njega.

Uz to, u božićnom je ruhu, a 1.12. je vrijeme kada naš dom kreće s blagdanskim "ludilom". 

Panna Cotta je talijanski klasik porijeklom iz Piedmonta. U prijevodu znači kuhana krema.

Za pripremu ovog deserta treba vam samo nekoliko sastojaka : slatko vrhnje, mlijeko, vanilija, tekuća stevija, pistacije i želatina. Upravo joj želatina daje određenu čvrstoću sličnu pudingu, a vanilija punoću okusa.

Panna Cotta je desert podložan improvizacijama i zato je jedna od mojih najdražih slastica!

SASTOJCI

300 ml slatkog vrhnja

300 ml mlijeka

2 žličice tekuće stevije (možete mijenjati pa staviti bilo koji zaslađivač po izboru)

1 burbon vanilija

1 želatina u prahu

100g sitno mljevenih pistacija (po mogućnosti ne prženih i slanih)

POSTUPAK

Pistacije sitno sameljite u blenderu.

Želatinu prelijte s 5 žlica hladne vode i ostavite 5 minuta da nabubri.

U slatko vrhnje i mlijeko stavite vaniliju i kuhajte dok ne provri. Ugasite vatru.

Dodajte pistacije i steviju, kušajte pa si zasladite još ako vam nije dovoljno slatko. Meni je ovo taman.

U želatinu dodajte žlicu po žlicu vruće kreme kako bi ju otopili. Kada dobijete svilenkastu teksturu, prelijte sve u mlijeko i vrhnje.

Dobro promiješajte i odmah uspite u silikonske kalupe ili čaše.

S godinama se nakupilo tih silikonskih kalupa u mojoj kuhinji i zapravo ih obožavam koristiti.

Omogućuju mi savršen efekt bez imalo uplitanja u dekoraciju. Što ću kad sam jedna od onih koji vole da je brzo, fino, ali i lijepo. A zapravo mi se ne da potrošiti pola sata ili više dekorirajući desert. Zato uvijek biram ovakva rješenja. ;-)

Panna Cottu ohladite barem 6 sati (najbolje preko noći) u hladnjaku.

Iz kalupa jako lako klizne van. Pa ju još pospite sjeckanim pistacija i to je to.

I moram reći da je odlična uz neki voćni preljev! 

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »