Tips&Tricks

Objavljeno:

Oslobodite se stresa

Oslobodite se stresa

"Pod stresom sam" - fraza koju u jednom danu možemo čuti, a i izgovoriti više puta.
Zašto mora biti tako? Zašto ga ne prepoznajemo? Zašto ga se ne želimo riješiti?
Stres je postao naša svakodnevica, a iznimno je štetan i opasan po naše zdravlje. Postoji mnogo načina kako ga pobijediti ali je često slučaj da za određene načine nemamo dovoljno vremena - što prouzrokuje dodatan stres.

Kako se osloboditi stresa u roku "odmah" i aktivirati prirodne reakcije opuštanja? Evo ovako:

1. Udahni duboko!
Disati je tako jednostavno, a ujedno i tako teško. Odvojite 5 minuta na duboko i sporo disanje - zatvorite oči, sjednite uspravno i skoncentrirajte se samo na udah i izdah. Time ćete smanjiti krvni tlak i osloboditi se od hormona koje tijelo otpušta kada ste pod stresom. 

2. Nasmij se!
Smijeh od srca je lijek za srce! U trenutku kada se krenete smijati osjećat ćete se bolje iako će u početku biti teško to prihvatiti. Smijeh je najmoćnija navika na svijetu ukoliko nije samo odraz raspoloženja. Svatko ga ima, svima je dostupan i svi ga razumijemo! No ipak, smijeh je stvar odluke.

3. Po jutru se dan poznaje!
Ako ujutro, odmah po zvuku budilice, skočite iz kreveta i započnete sa svojom rutinom, već ste pod stresom. Navijte budilicu malo ranije, barem pola sata. Prije nego otvorite oči razvucite ogroman osmijeh te lagano ugasite budilicu jer se nigdje ne morate žuriti. Puno toga možete napraviti ujutro za sebe prije nego se ubacite u dnevnu rutinu, razmislite.

4. Sve je u redu!
Recite si nešto lijepo i pozitivno, dajte si kompliment. Često smo stroži prema sebi nego što smo prema drugima. Izgovorom najobičnijih fraza: "Sve je u redu", "Lijep/a sam", olakšavamo si život i smanjujemo stres koliko god mislili da nam je teško.

5. Aktiviraj se!
Vježbanje podiže energiju, popravlja raspoloženje i smanjuje stres. Čak i ako nemate vremena za trening, puno će benefita donijeti i kratko razgibavanje od 10 min.

6. Zagrli nekoga!
Olakšanje osjetimo istog trena čim se ova lijepa gesta dogodi, s pitanjem ili bez, samo zagrlite nekoga. Grljenje kućnih ljubimaca također pomaže.

7. Malo mi za sreću treba!
Usporite, uživajte u trenutku u kojem ste sada. Obratite pozornost na detalje u svom danu - puno ih je i zbog njih ćete se samo osjećati bolje.

8. Prepusti se.
Samo izgovaranje ove rečenice pomaže da se oslobodite stresa i potiče na pozitivno razmišljanje. Upalite si omiljenu glazbu ili film, plešite, meditirajte, učinite svaki dan nešto novo, promijenite rutinu, promijenite nekome život.
Kliknite na 8. točku i isprobajte zgodnu aplikaciju pomoću koje ćete se uz par minuta osjećati opuštenije.

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »