Novosti

Objavljeno:

Na dijeti sam ali kile ne idu dolje!

Koliko puta ste krenuli na dijetu ali se činilo da što god ste napravili da kile jednostavno ne idu dolje?
Možda su krenule ići dolje ali su ubrzo stale. Možda ste otišli na dijetu a čak ste završili s većom kilažom nego prije početka? A možda su kile samo oscilirale gore-dolje oko jedne te iste brojke duže vrijeme i vi ste prestali s dijetom jer ta očito ne funkcionira za vas?

Postoji mnogo razloga zašto se vaga tako čudno ponaša. Navesti ćemo one najčešće u praksi.

Zadržavate vodu zbog povećanog unosa soli
- može se desiti ako jedete više soli nego inače. Možda ste pojeli neku prezačinjenu hranu ili brzu hranu. Kada pojedemo previše soli, tijelo zadržava veću količinu natrija što povećava količinu međustanične tekućine. To zadržavanje može biti i do 1,5 litara vode, koja odlazi čim se unos soli vrati u normalu.

Zadržavate vodu zbog povećanog unosa ugljikohidrata
- izbacili ste ugljikohidrate iz prehrane i kilaža je krenula brzo dolje, i onda je odjednom stala. Ili drugi slučaj, nakon izbacivanja ugljikohidrata i duže dijete ste pojeli hranu koja sadrži ugljikohidrate – samo da bi odmah požalili jer su se te kile odjednom vratile nazad. U oba slučaja je ponovo glavni krivac zadržavanje vode. Ugljikohidrat se u tijelu sprema u obliku glikogena i to u jetri, mišićima i krvi. Za svaki gram glikogena tijelo sprema 3-4 grama vode. To je glavni razlog zašto vam se čini da ste krenuli brzo mršavjeti čim ste izbacili ugljikohidrate (npr. keto dijeta), odnosno zašto krenete brzo dobivati na kilaži čim ih vratite nazad u prehranu. U oba slučaja se dogodila samo manipulacija vodom, a salo je u većini slučajeva ostalo skoro isto. Izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane uopće nije potrebno, a u većini slučajeva može biti i kontra-produktivno.

Zadržavate vodu zbog previše stresa
- kada ste pod previše stresa, tijelo pojačano luči hormon kortizol. Jedna od nuspojava tada može također biti trenutno zadržavanje vode koje će se vratiti u normalu čim tijelo ne bude pod tolikim stresom. S tim da stres može biti psihički, ali isto tako i fizički (trening i kalorijski deficit se smatraju stresorima). Najgora kombinacija je osoba koja spava premalo (manje od 7-9 sati dnevno), trenira previše intenzivno, ima stresan posao i privatan život, te je u prevelikom kalorijskom deficitu. Zbog svih tih razloga se tijelo ne može adekvatno odmoriti i reakcija na to je povišen kortizol (među drugim stvarima) – odnosno nakupljanje vode koje maskira gubitak sala.

Mjesečni ciklus (za žene)
- svaka žena zna osjećaj napuhanosti za vrijeme menstrualnog ciklusa. Neke žene u zadnjem tjednu prije početka novog ciklusa mogu navući i do 2 kg vode. Isto tako se ta voda gubi relativno brzo. U neka 3-4 dana od početka novog ciklusa. Pri vaganju treba uzeti i te oscilacije u obzir kao normalnu pojavu. Zbog toga bi bilo idealno uspoređivati prosjek kilaže prvog tjedna ovog ciklusa s prvim tjednom prošlog ciklusa, drugi s drugim itd.. A ne ovaj tjedan ovog ciklusa s prošlim tjednom ovog ciklusa jer će biti evidentno dobivanje kilaže.

Probava nije na razini
- određeni postotak ljudi ima problema s probavom kada odu u (prevelik) kalorijski deficit, ili izbace određene namirnice iz prehrane (npr. vlakna). Zato što uz svoju kilažu, važu i neprobavljenu hranu koja se zadržava u crijevima, što isto može dovesti do netočnog broja na vagi.

Ne važete se dobro
- odnosno uspoređujete današnju kilažu s jučerašnjom, ili se važete danas, pa za par dana, pa opet za par dana, ili neka treća opcija. U svakom slučaju, dnevne oscilacije u težini su normalne bili vi na dijeti ili ne, te je zbog toga jako bitno da se važete uvijek u isto vrijeme i istim uvjetima (idealno sa što manje robe, svako jutro na tašte, iza obavljene nužde), te da uspoređujete tjedni prosjek s tjednim prosjekom. I to kroz više tjedana kako bi se uvidio trend pada, rasta, ili stagnacije kilaže. Ženama dodatno stvari komplicira menstrualni ciklus i sama činjenica da su u pravilu lakše od muškaraca pa su tako i gubici na kilaži manji. Nekad je potrebno više tjedana kako bi vaga uopće registrirala tako sitne pomake (ako osoba ima zadnjih par kg za izgubiti).

U kalorijskom ste deficitu… ali samo dio vremena
- prosječna osoba kada odluči smršaviti, to napravi tako da izbaci određene namirnice iz prehrane. Najčešći izbor je kruh (odnosno ugljikohidrati). I ta osoba će na osnovu izbacivanja tih namirnica možda i ući u kalorijski deficit i započeti gubiti salo (više vjerojatno vodu kako smo gore pisali). No nakon nekog vremena (par dana) će se ta osoba krenuti osjećati slabo i bezvoljno (zbog manjka energije koju pružaju ugljikohidrati) te će nesvjesno krenuti jesti druge namirnice koje sadržavaju ugljikohidrate (voće, povrće, riža, krumpir, tijesto…). Na taj će način ponovo povisiti kalorije i izaći iz deficita, te vrlo vjerojatno vratiti vodu koju je izgubila. Nakon što se ponovo krene osjećati bolje, odlučit će da ponovo želi izbaciti određene namirnice iz prehrane i ponovit će ciklus. Što u globalu dovodi do toga sa se i kilaža stalno vraća, premda ta osoba misli da je stalno na dijeti. U svakom slučaju, ta osoba nije bila konzistentna dovoljno dugo kako bi se ostvario napredak.

Radite sve „ispravne“ stvari
- kao što su izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane, smanjenje unosa šećera i masti, jedenje „zdrave“ hrane, ne večeranje iza 8 sati navečer, pijenje čajeva za mršavljenje – i sve druge stvari koje uopće nemaju veze s gubitkom kila ako niste u kalorijskom deficitu (što smo do sad već dovoljno puta spominjali).

Podcjenjujete unos kalorija (i precjenjujete potrošnju kalorija treningom)
- neke osobe misle da „zdrava“ hrana i voće i povrće ne debljaju, pa tu hranu ne smatraju bitnom za praćenje, odnosno misle da ju mogu jesti u neograničenoj količini. Ili vam se zna desiti da vam se baš jede nešto slatko i pojedete par komadića čokolade (koje naravno ne upratite da ste pojeli), ili vam je žao baciti hranu koju je vaše dijete ostavilo u tanjuru (i sve to više puta dnevno) zavaravajući se kako tako mala količina hrane (koja je u pravilu kalorična) neće činiti dugoročnu razliku. Ili volite začiniti „zdravu“ salatu s malo više „zdravog“ maslinovog ili nekog drugog ulja. Na kraju dana/tjedna se sve te male nebitne stvari mogu zbrojiti tako da ipak imaju efekt na vaš gubitak kila.

 

Zbog svega gore navedenog – kilažu, odnosno vagu treba shvatiti samo kao jedan od alata koji koristimo kako bi pratili napredak. Uz nju se još trebaju koristiti i metar za mjerenje opsega tijela, kao i redovno slikanje u istim uvjetima.
Isto tako, treba biti konzistentan u unosu i praćenju hrane kako bi bili sigurni da smo u kalorijskom deficitu dovoljno dugo vremena da se primijeti napredak.

Autor: Ivon

    Prijavite se na newsletter

    Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »