Novosti

Objavljeno:

Kućni trening dovoljan za rezultat?

Kućni trening dovoljan za rezultat?
Na navedeno pitanje odgovor je (za većinu populacije) naravno da može!

Druga stvar je volja/discipliniranost pojedinca, to nije stvar treninga nego osobe.
Osoba koja je odlučila imati rezultat će ga imati i uživo i kod kuće. ????

Da se vratimo na trening - mišić kao mišić ne zna radite li vi vježbe u teretani ili kod kuće. Za njega je samo bitno progresivno opterećenje, odnosno zahtjevi koje stavljamo na mišić se moraju pojačavati kako bi on nastavio napredovati.


Teretana/vanjska oprema olakšava stvari, ali nije nužna za odraditi trening. Za generalnu populaciju, trening s vlastitom težinom itekako može dati rezultat. Postoji mnogo načina kako da se opterećenje pojača, npr. ne znam tko od nas može raditi jednoručne sklekove ili pistol squat-ove s dobrom tehnikom na ponavljanja, znam da ja ne mogu.
Za neke pokrete je plus ako imamo bar neke rekvizite, ali npr. jedna obična guma može poslužiti za puno toga!

Što se tiče mogućnosti ozljede - to je sivo područje jer rizik od ozljede uvijek postoji (i uživo i doma). No sama činjenica da se ne radi s vanjskim opterećenjem dovodi do toga da je rizik generalno smanjen. Sljedeće što ga smanjuje je izbor (sigurnijih) vježbi i sistem progresije od jednostavnijih prema složenima. Prvo što mi pada na pamet je Pilates. Poanta je da se za svaku vježbu može napraviti regresija ili progresija.

Drugo je kada osoba sama pronađe trening upitne kvalitete na Youtube-u koji ni nije prilagođen njoj.

Što se tiče objašnjavanja tehnike - naravno da vam tu trebamo mi treneri kako bi vaš program uopće bio dobro osmišljen i pokazan. Pokazivanje može biti uživo online, može se snimiti vođeni trening ili se mogu snimiti detaljno objašnjene pojedinačne vježbe itd.. Uživo je definitivno lakše ali ni ovo nije nemoguće - govorim iz iskustva jer već vodimo online treninge i uspješno ispravljamo ljude u izvođenju vježbi i na taj način.
Poanta cijele priče je da se može, naravno za one koji ne traže izlike nego rezultat ????

Autor: Ivon

Prijavite se na newsletter

Web stranica flowcentar.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom.  Više informacija »